Datum objave: 19. Svibanj 2017

Ne dodjeljuje se više samo Plava zastava,nego i priznanje za vjernost toj ekološkoj marki

Diana Ferić
Diana Ferić

Brončane, srebrne i zlatne plakete za vjernost Plavoj zastavi, koja simbolizira brigu o zaštiti okoliša na plažama i u marinama, uručio je danas, 19. svibnja 2017. u marini Mandalina u Šibeniku državni tajnik Ministarstva zašite okoliša i energetike Mario Šiljeg, u svojstvu izaslanika predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića. Plakete su dodijeljene povodom 20. godišnjice programa Plava zastava u Hrvatskoj kao priznanje za 5, 10, 15 i 20 godina vjernosti.

Plava zastava za plaže i marine međunarodni je ekološki program zaštite okoliša mora i priobalja, čiji je cilj promicanje održivog upravljanja i gospodarenja morem i obalnim pojasom.

 

Za Plavu zastavu ove je godine u konkurenciji bilo 99 plaža, a Šibensko – kninska županija je na dnu ljestvice i ima ih manje nego u Zagrebu. Naime, 5 plaža je s područja grada Zagreba, 48 s područja Istarske županije, 25 s područja Primorsko-goranske županije, 2 iz Ličko-senjske, 6 s područja Zadarske, 3 iz Šibensko-kninske, 5 iz Splitsko-dalmatinske i 5 s područja Dubrovačko-neretvanske županije. Za Plavu zastavu natjecalo se 19 marina; 2 iz Dubrovačko-neretvanske, 4 iz Splitsko-dalmatinske, 5 iz Šibensko-kninske, 2 iz Zadarske i po 3 iz Primorsko-goranske i Istarske županije.

 

Međunarodni voditelj tog iznimno važnog Programa za zaštitu i očuvanje more i priobalja je Zaklada za odgoj i obrazovanje za okoliš koju je utemeljilo Vijeće Europe 1981., a nacionalni koordinator za Hrvatsku je udruga „Lijepa naša“.

 

O važnosti i popularnosti programa govori podatak da je ove godine u njemu sudjelovalo 99 plaža i 19 marina. Posljednje Izvješće Europske komisije za 2015. potvrdilo je da Hrvatska, uz Cipar, Grčku i Maltu ima najvišu kakvoću vode za kupanje u Europskoj uniji.
Državni tajnik Šiljeg istaknuo je da je briga o čistoći mora i održivom razvoju obale i priobalja u samom vrhu prioriteta aktualne Vlade. Taj će se prioritet realizirati kvalitetno i konkretno osmišljenim kratkoročnim i dugoročnim mjerama. Kratkoročno Država ulaže velika financijska sredstva, vlastita i iz EU fondova, u projekte zaštite voda. Od trenutno dostupnih 8 milijardi kuna za vodnokomunalne projekte već je polovica raspoređena. Za područje Šibensko-kninske županije Ministarstvo je nedavno odobrilo projekt za Vodice. Projekt Betina-Murter u fazi je odobravanja, a aplikacija projekta Šibenik, vrijednog oko 500 milijuna kuna, očekuje se ovih dana. Intenzivnijom suradnjom državne i lokalne razine sva će raspoloživa sredstva biti uspješno investirana.

 

Ministarstvo uskoro šalje Vladi akcijski program koji je dio Strategije upravljanja morskim okolišem i obalnim područjem. Strategija se bazira na integralnom upravljanju obalnim područjem. Ona obuhvaća široku lepezu sektorskih politika i usmjerava aktivnosti na integrativan način u cilju postizanja održivog razvoja. Sektorske politike uključuju upravljanje vodama, zaštitu prirode, ribarstvo, upravljanje otpadom, turizam, pomorstvo, prostorno planiranje. Za osiguranje dugoročne zaštite mora nužno je kvalitetno riješiti problem gospodarenja otpadom, razvijati održivi turizam, u pomorstvu primjenjivati visoke standarde i tehnologiju.

 

„U zaštitu naših voda ne ulažemo samo zato da bismo se uskladiti s vodnim Direktivama i poštovali standarde okoliša koji su propisani u EU. Ova su ulaganja iznimno važna za očuvanje staništa, ekološki i održivi razvoj, vraćanje ekološke ravnoteže Jadranskoga mora te očuvanje ljepote i kakvoće našeg mora, poboljšanje kvalitete života lokalnog stanovništva kao i buduća ulaganja u turizam koji predstavlja jednu od najvažnijih grana razvoja na Jadranskoj obali, ali sve više i u ostatku zemlje“, istaknuo je Šiljeg.

 

Iz kategorije: Vijesti