Datum objave: 18. Svibanj 2017

Predstavljamo kandidate za izbore:Frane Malenica,kandidat HNS -a za gradonačelnika Šibenika

Diana Ferić
Diana Ferić

Hrvatska narodna stranka, za razliku od izbora za Šibensko – kninsku županiju na izbore u Gradu Šibeniku izlazi samostalno, a njihov kandidat za gradonačelnika je Frane Malenica, predsjednik Gradske organizacije te stranke. U koaliciju sa svojim dugogodišnjim partnerima na izborima SDP –om nisu pristali jer se nisu slagali s nekim njihovim kadrovskim rješenjima i kandidatima. Frane Malenica je po struci ekonomist. U vrijeme koalicijske vlasti SDP –a i HNS –a u Šibeniku bi je direktor, a sada je savjetnik direktora Vodovoda i odvodnje.

 

1. Koja su Vaša tri prioriteta za razvoj Šibenika u naredne četiri godine i kako biste ih proveli?

Izgradnja infrastrukture kao preduvjet gospodarskog razvoja. To podrazumijeva izgradnju podmorskog cjevovoda za šibenske otoke Obonjan, Kaprije i Žirje koji bi se financirali sa 70 posto iz EU fondova, a nacionalnu komponentu financiralo bi ministarstvo, Hrvatske vode, a lokalna komponenta financirala bi se iz naknada za razvoj kapitalnih projekata. Cijena projekta iznosila bi oko 40 000 000 milijuna kuna, a rok izgradnje bi bio četiri godine. Izgradnja samostalnih kanalizacijskih podsustava na području grada Šibenika i to za naselja: Raslina, Zaton, Jadrija, Žaborić, Grebaštica i Šparadići. Izgradnja bi se financirala iz EU fondova, a lokalne komponente bila bi cca 10% od ukupnog iznosa koja bi se financirala iz naknada za razvoj odvodnje. Proračunski trošak je u ovom slučaju nula kuna, Tu je i izgradnja nove infrastrukture (kanalizacije i vode) u staroj gradskoj jezgri kao preduvjet daljnjeg razvoja turističkih kapaciteta. Rok izgradnje je 5 godina,a cijena bi bila cca 30 mil. kuna. Važno nam je i ulaganje u obrazovni sustav kroz financiranje besplatnih udžbenika za učenike osnovnih škola, uvođenje produženog boravka za niže razrede osnovnih školama te uvođenje informatike kao izbornog predmeta od prvog razreda osnovne škole. Trošak bi bio 5 milijuna kuna, a rok uvođenja sljedeća školska godina. Treći prioritet nam je izgradnja javnih garaža. Izgradnja javnih garaža bi se odvijala na prostoru vatrogasnog doma, poljane i ex željezničke stanice te izgradnja montažnih javnih garaža na području gradskih četvrti: Baldekin, Vidici, Šubićevac.


2. Šibenik je prometno zagušen grad sa samo jednom ulicom, ali to do sada nije bila tema predizborne kampanje. Imate li konkretna rješenja, koja i na koji način su implementirana u Vaš izborni program?
Upravo je to predviđeno dijelom našeg programa iz prethodne točke izgradnjom javnih garaža i boljom organizacijom javnog prijevoza,a to znači češće linije, manji autobusi.

 


3. Vidite li Šibenik u skoroj budućnosti kao Sveučilišni grad ili mislite da je dovoljno da u njemu budu samo ispostave nekih fakulteta i Veleučilište. Ako je osnivanje Sveučilišta dio Vašeg programa što je u vezi s tim za Vas ključno napraviti?

ŠIBENIK KAO SVEUČILIŠNI GRAD PO NAMA U SKOROJ BUDUĆNOSTI (4 GOD) NEMA PERSPEKTIVU DA TO POSTANE.


4. Smatrate li da je proračun Grada Šibenika stabilan i da su postojeći izvori financiranja dovoljni. Ako nisu , što biste poduzeli da se proračun poveća?

PRORAČUN GRADA ŠIBENIKA JE VEĆ VIŠE OD 10 GOD NA RAZINI OD 150-160 MILIJUNA KUNA BEZ DRŽAVNIH POTPORA I TRANSFERA IZ EU FONDOVA. BEZ NOVIH PROIZVODNIH RADNIH MJESTA NEMA MOGUĆNOSTI ZNAČAJNIJEG POVEĆANJA PRORAČUNA.


5. Za što bi se i na koji način u Šibeniku trebalo izdvajati najviše novca iz gradskog proračuna?

NAJVIŠE NOVCA BI SE TREBALO IZDVAJATI ZA DJEČJE VRTIĆE, ŠKOLSTVO, SPORT I KULTURU.


5. Kako ocjenjujete kvalitetu života u Šibeniku i kako je, po Vašem mišljenju, doživljavaju građani Šibenika?

MISLIM DA JE GRAD ŠIBENIK UGODAN I SIGURAN ZA ŽIVOT, ALI BEZ RAZVOJA NEMA SJAJNE BUDUĆNOSTI

Iz kategorije: Vijesti