Datum objave: 15. Svibanj 2017

Naglasci iz izbornih programa kandidata za gradonačelnika Šibenika:Petar Baranović

Diana Ferić
Diana Ferić

Petar Baranović, prvi je kandidat za gradonačelnika Šibenika kojeg predstavljamo na našem portalu u sklopu predizborne kampanje za lokalne izbore, a razgovore s njima objavljivat ćemo do kraja kampanje abecednim redom, uzimajući u obzir prvo slovo njihovog prezimena.

Baranović je kandidat Narodne stranke - Reformista, a u odnosu na ostale kandidate za gradonačelnika Šibenika ima najraznovrsnije političko iskustvo jer je bio saborski zastupnik, vijećnik u Gradskom vijeću Grada Šibenika te član izvršne vlasti u Šibeniku, budući da je za mandata Ante Županovića bio njegov zamjenik. Nakon završene karijere u Saboru vratio se svom prvotnom, ribarskom zanimanju s tom razlikom da je u međuvremenu, otkako se počeo baviti politikom, postao diplomirani inženjer morskog ribarstva, a trenutno je na doktorskom studiju iz morskog ribarstva.  Trentno je ribar  pa su nam dgovori na pitanja njegovom izbornom programu stigli upravo s pučine, s njegove ribarice.

1. Koja su Vaša tri prioriteta za razvoj Šibenika u naredne četiri godine i kako biste ih proveli?


Ključni zadatak lokalne samouprave jest briga o najmlađima! Stvaranje pretpostavki za obrazovanje i odrastanje u barem približno istim uvjetima za svu djecu Šibenika za nas je prva programska točka...Gradnja škole u Vrpolju, sa sportskom dvoranom, pa potom u Ražinama i dogradnja dvorane i dvije učionice u Brodarici, nužne su pretpostavke za ostvarenje tog cilja! Drugi cilj je osiguranje dostojanstvenog starenja kroz gradnju novog doma za starije, jer je lista čekanja u postojećem troznamenkastog broja...treći cilj je rekonstrukcija infrastrukture u staroj gradskoj jezgri, koja je objektivno u katastrofalnom stanju i na njoj se ne može graditi budućnost destinacije..naravno, tu je i poseban fokus na gospodarenje pomorskim dobrom kao važnom polugom razvoja grada

2. Šibenik je prometno zagušen grad sa samo jednom ulicom, ali to do sada nije bila tema predizborne kampanje. Imate li konkretna rješenja, koja i na koji način su implementirana u Vaš izborni program?

Prometnu infrastrukturu, posebno cestovnu, uvjetuje i konfiguracija terena koja je specifična...Ono što se od novih ulica može napraviti realno to je vertikala od zgrade suda prema Šubićevcu, i gradnja parkirališnih kapaciteta radi rješavanja prometa u mirovanju! Jedan od budućih projekata jest svakako i izmještanje autobusnog kolodvora s postojeće lokacije!


3. Vidite li Šibenik u skoroj budućnosti kao Sveučilišni grad ili mislite da je dovoljno da u njemu budu samo ispostave nekih fakulteta i Veleučilište. Ako je osnivanje Sveučilišta dio Vašeg programa što je u vezi s tim za Vas ključno napraviti?


Pitanje razvoja budućeg Sveučilišta u Šibeniku, nešto je oko čega postoji konsenzus čak i kad su u pitanju političke opcije...Onako kako ja vidim stvari, temeljni zadatak koji može odraditi grad jest stvaranje prostorno-materijalnih pretpostavki, a drugi imperativ su adekvatni kadrovi bez kojih se ne može izvoditi nastava na kvalitetan način! Ovu ambiciju teško je realizirati bez pune potpore i sudjelovanja i nacionalne razine upravljanja...Naravno, kao gradonačelnik bi podržao tu ambiciju do mogućeg maksimuma!


4. Smatrate li da je proračun Grada Šibenika stabilan i da su postojeći izvori financiranja dovoljni. Ako nisu , što biste poduzeli da se proračun poveća?

Proračun je prilično ujednačen već dugi niz godina, i njegovo punjenje može s poboljšati samo na dva načina! Jedan je uspješno povlačenje europskih sredstava, a drugi jačanjem gospodarstva...Pogrešno je rješenja tražiti u povećanju nameta, što je aktualna vlast napravila u ovom mandatu! To je nedopustivo...

 

5. Za što bi se i na koji način u Šibeniku trebalo izdvajati najviše novca iz gradskog proračuna?

Najviše za obrazovanje, socijalnu politiku pa potom infrastrukturu! Ono što svakako zagovaram kao prvu promjenu je višekratno povećanje iznosa za stipendiranje studenata, s obzirom na realnu gospodarsku i socijalnu sliku Grada...

6. Kako ocjenjujete kvalitetu života u Šibeniku i kako je, po Vašem mišljenju, doživljavaju građani Šibenika?

Što se tiče kvalitete života u gradu, ona je prema mom mišljenju osrednja, a valjda je i dojam građana takav! Da se tu puno toga napraviti, od pojeftinjenja različitih nameta i smanjenja cijena pojedinih usluga, do stvaranja pretpostavki za provođenje jednosmjenske nastave u osnovnim školama! Naravno, naš je stav da ulaz u muzej i na tvrđave treba biti dostupan našim ljudima potpuno besplatno, jer prazne tvrđave i muzej su rezultat slijepe i apsurdne politike...

Iz kategorije: Vijesti