Datum objave: 21. Travanj 2017

Gradonačelnik Burić tvrdi da SDP iznosi neistine o sveučilišnom studiju u Šibeniku

Diana Ferić
Diana Ferić

Tvrdeći da su SDP –ovi kandidati Josip Živković i Mia Matić iznijeli netočne informacije o sveučilišnom studiju u Šibeniku koje najviše štete studentima priopćenjem za javnost oglasio se Ured šibenskog gradonačelnika Željka Burića. Prenosimo ga u cijelosti:

U jučerašnjim medijskim objavama pojavila se vijest o tiskovnoj konferenciji SDP-a u kojoj predstavnici ove stranke iznose niz netočnih informacija vezano za razvoj sveučilišta i uopće visokoškolskog obrazovanja u Šibeniku te radu gradonačelnika i Gradske uprave Grada Šibenika. Iako je jasno da se u Šibeniku bliže lokalni izbori te da će ovakvih situacija biti sve više, dužni smo reagirati na maliciozne tvrdnje koje šibensku javnost mogu dovesti u zabludu, a tiču se važnih projekata za budućnost našeg grada.

Naime, sadašnja Gradska uprava na čelu s gradonačelnikom Željkom Burićem taj projekt nije dobila na poklon niti ju je on dočekao u fazi spremnosti za realizacije kako se jučer moglo čuti na navedenoj tiskovnoj konferenciji, već je obavila sve potrebne razgovore s partnerima te pripremila i potpisala sporazum sa Sveučilištem u Zagrebu i Šibensko-kninskom županijom već u rujnu 2013. godine. Upravo se ovim činom nakon dugog niza godina osiguralo da se konačno krene s konkretnim aktivnostima za stvarno pokretanje prvog sveučilišnog studija energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora u Šibeniku koji je ujedno i ključan korak ka osnivanju sveučilišta u našem gradu.

Nakon toga je Sveučilište u Zagrebu na čelu s Fakultetom elektrotehnike i računarstva (FER) i Fakultetom strojarstva i brodogradnje (FSB) izradilo Nastavni plan i program sveučilišnog studija u Šibeniku koji je preduvjet za dobivanje dopusnice za pokretanje studija. Procedura dobivanja dopusnice je odrađena krajem 2013. i 2014. tako da se moglo započeti s pokretanjem studija i upisom prvih studenata u 2015. godini. Prethodno smo prostor i iNavisa kompletno uredili za potrebe studija i opremili nove predavaonice. Suprotno jučerašnjim izjavama, nikakvi studijski programi nisu dočekali ovu gradsku vlast spremni, osim što je postojala načelna ideja o pokretanju tri studija.

Tvrdnja „kako se sadašnji gradonačelnik oslanja na norvešku Vladu i veže se na projekt iNavis, iako je jasno kako projekt iNavis nema veze s osnivanjem Sveučilišta u Šibeniku“ također nema pravog utemeljenja u stvarnosti. Dapače, norveška vlada odobrila je Gradu Šibeniku 100.000 eura za pripremu projekta koji uključuje i nastavak razvoja visokoškolskog obrazovanja u našem gradu, a Gradska uprava u suradnji s najjačim norveškim sveučilištem Trondheimu i najjačim istraživačkim institucijama SINTEF upravo završava projektnu prijavu za sredstva norveške vlade. Radi se o iznosu od preko 50 milijuna kuna.

Što se tiče Palacina, očito je potrebno ponovno pojasniti da je u Hrvatskoj i svijetu sveučilišni kampus u pravilu skup više objekata različite namjene u svrhu obrazovanja i studentskog života. Upravo projekt uređenja zgrade iNavis za potrebe studija Energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora te obližnje joj zgrade Palacina pokazuje da sadašnja Gradska uprava ima jasnu viziju kako razviti ovaj kompleks koji uključuje i objekt s predavaonicama i objekt za smještaj i učenje studenata. Pri tom će Palacin biti dom za sve šibenske studente, a ne samo one koji pohađaju Veleučilište. Važno je napomenuti kako je Veleučilište, kao najveća visokoškolska ustanova na našem području, jedino moglo biti nositelj projekta prema EU fondovima i zahvaljujući našem zajedničkom angažmanu u Šibenik uskoro stiže preko 80 milijuna kuna za uređenje Palacina i podizanja standarda visokog obrazovanja u našem gradu.


Projekt razvoja sveučilišta i ostalih visokoškolskih kapaciteta ključni su za daljnji napredak Šibenika, a iznošenje ovakvih netočnih i neprovjerenih informacija samo nanosi štetu našim studentima za koje nastojimo osigurati najbolje uvjete školovanja, a kasnije i zaposlenje u rodnom gradu. Osim toga, od njegova početka 2015. godine, na prvom sveučilišnom studiju upisane su dvije pune kvote studenata te sama ta činjenica dovoljno govori o njegovoj kvaliteti, stoji u priopćenju Ureda gradonačelnika Grada Šibenika.

 

Iz kategorije: Vijesti