Datum objave: 20. Travanj 2017

SDP -ovi kandidati obećali povratak izvornom projektu šibenskog sveučilišta

Diana Ferić
Diana Ferić

Josip Živković, kandidat SDP-a za gradonačelnika Šibenika i Mia Matić, kandidatkinja za dogradonačelnicu, osvrnuli su se na današnjoj konferenciji za novinare na projekt razvoja sveučilišnog studija u gradu Šibeniku.

Josip Živković uvodno je kazao kako je projekt otvaranja sveučilišnog studija u Šibeniku, i to studija: energetike, zaštite prirode i okoliša te akvakulture projekt od općeg značaja za razvoj grada Šibenika te kako su internacionalni kampus i sveučilište budućnost grada. Istaknuo je kako je projekt prihvaćen jednoglasno od svih političkih struktura Gradskog vijeća grada Šibenika, kako se uklapa u politike Republike Hrvatske i Europske unije. Naglasio je kako je to jedinstven projekt u Europi te da je to početak razvoja ostalih studijskih programa. Dodatno je naglasio kako Europa daje ogromna sredstva baš za ovakve projekte. „Ovaj projekt, sveučilišni studij u Šibeniku, jest alat preko kojeg se razvija gospodarstvo Šibenika i Šibensko-kninske županije. Na ovom projektu su radili eksperti Republike Hrvatske. Ako bi projekt ostao na ovoj fazi razvoja, studij energetike vrlo brzo bi se ugasio u Šibeniku i sve vezano za projekt bi nestalo. Projekt bi se nastavio razvijati u Zagrebu, kod onih koji su ga i modelirali.“ – poručio je Josip Živković.

Mia Matić istaknula je: „gradonačelnik Burić je dobio na poklon gotov projekt „Sveučilište u Šibeniku“ s tri studija i trebalo je samo nastaviti razvoj, kako bi se u cijelosti realizirao u suradnji sa znanstvenom zajednicom Republike Hrvatske i Vladom RH, no on to nije učinio.“ Nadalje, Matić je dodala kako se sadašnji gradonačelnik oslanja na norvešku Vladu i veže se na projekt iNavis, iako je jasno kako projekt iNavis nema veze s osnivanjem Sveučilišta u Šibeniku. Jasno je kako ni norveška Vlada, a niti bilo koja druga strana vlada ne može po zakonu Republike Hrvatske formirati studije, a pogotovo ne sveučilišne. Mia Matić se pita – tko iz Vlade Norveške stoji iza ovog njegovog projekta, koji znanstvenici i institucije nose i vode te njegove projekte, što su točno napravili više od onoga što je dobio na poklon kao projekt „Sveučilište u Šibeniku“? Bivša vojarna Palacin umjesto da postane vodeći regionalni centar izvrsnosti u području održive energetike i zaštite okoliša, naposljetku će postati spavaonica za studente šibenskog veleučilišta, jer gradonačelnik ne razumije što je kampus. Ovo što sada rade je degradacija projekta, prilagođavanje veleučilišnoj razini. Zanima ih zašto je gradonačelnik prekinuo komunikaciju sa svim znanstvenicima i institucijama koji su osmislili i doveli projekt „Sveučilište u Šibeniku“ do II faze u kojoj su završene sve predradnje za pokretanje drugih studijskih programa obnovljivih izvora energije, zaštite okoliša i akvakulture te obavljeni svi razgovori i sastavljena ekipa znanstvenika.

Josip Živković zaključio je: „Mi se vraćamo izvornom projektu. Uključit ćemo sve znanstvenike, cijelu znanstvenu zajednicu RH i Vladu RH s ciljem što skorije realizacije projekta na platformi na kojoj je postavljen projekt „Sveučilišni studij u Šibeniku“ s tri studija: energetika, zaštita prirode i okoliša i akvakulture. Ovakav projekt mora v

Iz kategorije: Vijesti