Datum objave: 12. Travanj 2017

Ministarstvo prometa sprema se oduzeti vozila Uberu jer vozači ne posjeduju licencu

Diana Ferić
Diana Ferić

Nakon što je Ministarstvo mora, prometa i veza zatražilo postupanje DORH-a o poslovanju Ubera u Hrvatskoj, sad razmatraju i to da im oduzmu vozila, piše Index.hr.

"Razmatramo da kao krajnju mjeru postupanja prema vozačima-partnerima UBER-a predložimo oduzimanje vozila kojima su počinjeni prekršaji do završetka prekršajnog postupka nadležnim prekršajnim sudovima.
Ta mjera je propisana kao zakonska mogućnost, odredbama članka 109. stavka 6. Zakona o prijevozu u cestovnom prometu, a provodi se sukladno odredbama članka 76. a Prekršajnog zakona. S obzirom na to da se više puta i s više instanci upozoravalo vozače-partnere UBER- a na nelegalan rad i kršenje Zakona o prijevozu u cestovnom prometu, odluka o primjeni mjere razmotrit će se u primjerenom roku", rekla je za Index glasnogovornica Ministarstva Ana Matijašević.
Ministar traži od DORH-a da istraži Uber

Ministarstvo traži od DORH-a da utvrdi postoje li u poslovanju Uber Croatije, njegova osnivača Uber B.V.-a iz Nizozemske te s njima povezanih pravnih i fizičkih osoba u Hrvatskoj, elementi počinjenja kaznenih djela i/ili prekršaja, odnosno je li ta trgovačka društva pomažu parterima-vozačima koji koriste Uber aplikaciju u počinjenju protupravnih radnji vezanih za odredbe Zakona o prijevozu u cestovnom prometu.

"Partneri-vozači UBER-a u Hrvatskoj posluju nelegalno jer ne posjeduju propisanu licenciju za obavljanje javnog prijevoza putnika u cestovnom prometu, sukladno odredbama članka 14. stavka 1. Zakona o prijevozu u cestovnom prometu. Ista licencija je, uz upis djelatnosti u sudski ili obrtni registar, osnovni zakonski preduvjet za obavljanje ikojeg oblika prijevoza putnika u cestovnom prometu", rekla je za Index Ana Matijašević. Na pitanje kako to da Uber u drugim zemljama normalno posluje, odgovorila je da je "poslovanje UBER-a u drugim zemljama različito zakonski riješeno, od potpune zabrane do potpune liberalizacije".

Nelegalno poslovanje UBER-a u Hrvatskoj, kazala je ona, proizlazi iz nepoštovanja Zakona o prijevozu u cestovnom prometu, kao osnovnog zakonskog propisa koji regulira to područje.
Uberovce sad isključuju do 14 dana iz prometa

Prema sadašnjem Zakonu o inspekciji cestovnog prometa i cesta, inspektori cestovnog prometa vozačima-partnerima UBER-a, kazala je, izriču zabranu obavljanja djelatnosti prijevoza putnika u unutarnjem cestovnom prometu jer nemaju propisanu licenciju.

 

Iz kategorije: Vijesti