Datum objave: 03. Travanj 2017

Od jutros pet posto skuplja vožnja autocestom, no bit će i gore

Snježana Klarić
Snježana Klarić

Od 6 sati jutros stupila je na snagu pet posto veća cestarina na prometnicama pod jurisdikcijom tvrtke Hrvatske ceste d.o.o..

 

Povećanje cestarine za 5% odnosi se na sljedeće autoceste: autocesta A1 Zagreb - Split – Dubrovnik, A3 Bregana - Zagreb - Lipovac, A4 Zagreb - Goričan, A5 Beli Manastir - Osijek - Svilaj, A10 Granica BiH - Ploče i A11 Zagreb - Sisak.

 

Odnosno, cijena vožnje autocestom osobnim vozilom od Zagreba do Splita 181 kunu, umjesto dosadašnjih 174 kune. Cestarina za prvu kategoriju vozila od Zagreba do Čarapina, zadnjeg izlaza na Dalmatini kod Ploča, povećana je s 223 na 232 kune. Cestarina za osobna vozila od Zagreba do Lipovca od danas je šest kuna skuplja i iznosi 128 kuna. Od Zagreba do Osijeka vožnja autocestom stoji 122 kune. Vožnja od Zagreba do Goričana iznosi 44 kune, što je poskupljenje od dvije kune. Od Zagreba do Varaždina cestarina je od danas veća za kunu i iznosi 28 kuna, donosi Tportal.


- Visina cestarine za korištenje tunela Sveti Ilija ostaje ista, obzirom da cijena cestarine za tunel nije bazirana na jediničnoj cijeni po kilometru nego je određena visokim troškovima održavanja tunela - upozoravaju iz HAC-a, dodajući:

 

- Podsjećamo korisnike autocesta, koji još uvijek nisu korisnici ENC-a, da Hrvatske autoceste d.o.o. korisnicima elektroničke naplate cestarine omogućuju plaćanje cestarine s različitim pogodnostima i popustima čak do 35,43 posto.


Međutim, od 1. srpnja, s povećanjem gužva na cesti, ponovno će poskupjeti vožnja autocestom i to za deset posto. Taj će cjenik biti na snazi do 30. rujna, sukladno svojevrsnom kraju turističkoj sezoni u Hrvata, no neće se odnositi na autobuse i teretna vozila.  

Iz kategorije: Vijesti