Sidebar Menu

Datum objave: 30. Ožujak 2017

74-godišnjaku kaznena prijava zbog izazivanja požara na Jadriji

Snježana Klarić
Snježana Klarić

Protiv 74-godišnjeg muškarca bit će podnijeta kaznena prijava Općinskom državnom odvjetništvu u Šibeniku nakon što je utvrđeno da je neopreznim spaljivanjem biljnog otpada na Jadriji doveo u opasnost živote i imovinu, kako to stručno nazivaju, općeopasnom radnjom ili sredstvom.


Starac je u utorak, 28. ožujka, spaljivanjem biljnog otpada na Jadriji izazvao požar koji se proširio na površinu od 34 hektara, a snaga požara mogla se osjetiti u Šibeniku koji je bio prekriven dimom i pepelom.

 

Na intervenciju su izišle JVP Šibenik, JVP Vodice, DVD Pirovac, DVD Tisno, DVD Zablaće i DVD Vodice. U gašenje su uključene i zračne snage. Požar je ugašen u 20:15, opožareno je 34 ha niskog raslinja.

 

No to je samo jedan u nizu požara koji su počeli kao benigno spaljivanje biljnog otpada, a koji su nakon što su izmakli kontroli postali prijetnja za sigurnost.

 

Stoga iz Policijske uprave šibensko - kninske apeliraju na građane da poduzmu propisane sigurnosne mjere prilikom spaljivanja na otvorenom prostoru i da poštuju odluku lokalne samouprave o spaljivanju biljnog otpada u kojoj su propisani uvjeti za spaljivanje, a posebno upozoravamo na sljedeće:

 

– spaljivanje korova i biljnog otpada potrebno je obavljati na za to predviđenim mjestima i u određeno vrijeme, sukladno odredbama Zakona o šumama i Odlukama o spaljivanju korova i biljnog otpada koju donose gradovi, općine ili županije;
– mjesto na kojem se pali vatra ili se spaljuju grane i ostali biljni otpad mora biti dovoljno udaljeno od objekata, krošanja stabala, kao i od električnih vodova i njihovih stupova da ih plamen ili prelijetanje iskri ne mogu zahvatiti;
– tlo na kojem se loži vatra ili se spaljuje granje i otpaci mora biti očišćeno od trave i drugog gorivog materijala te je mjesto spaljivanja potrebno izolirati ili na drugi način očistiti sigurnosni pojas u širini najmanje 5 metara;
– spaljivanju granja i otpadaka moraju biti nazočne osobe koje su zapalile vatru, a uz sebe trebaju imati sredstva i opremu za početno gašenje požara. Osoba koja je naložila vatru dužna ju je ugasiti i tek kad je vatra potpuno ugašena, a to se utvrđuje prebacivanjem pepela i polijeva¬njem vodom, smije napustiti to mjesto;
– zabranjeno je spaljivanje korova i loženja vatre na otvorenom prostoru za vrijeme vjetra i noću;
– zabranjeno je u šumi i na udaljenosti 200 metara od šume spaljivati suhu travu, korov i druge tvari, kao i ložiti otvorenu vatru bez odobrenja pravne osobe koja gospodari šumom i šumskim zemljištem;
– ako osoba koja spaljuje korov i loži vatru na otvorenom prostoru ne može donijeti sigurnu procjenu može li tom vatrom ugroziti druge površine i objekte, dužna je obavijestiti najbližu vatrogasnu udrugu ili javnu vatrogasnu postrojbu, neposredno ili putem telefona, najmanje tri sata prije spaljivanja.


- Napominjemo da temeljem Zakona o zaštiti od požara, za fizičku osobu koja izazove požar propisana je novčana kazna od 15.000 do 150.000 kuna ili kazna zatvora do 60 dana. Istim je Zakonom propisano da će se osoba koja izazove požar iz nehaja, što je najčešći slučaj kod požara otvorenih prostora, kazniti za prekršaj novčanom kaznom od 2.000 do 15.000 tisuća kuna. Istim je zakonom propisana i novčana kazna u iznosu od 1000 do 15.000 kuna za prekršaj fizičke osobe koja ne prijavi nastanak požara i ne dostavi sve informacije o požaru - podsjećaju iz Policijske uprave, dodajući:

 

- Osim toga, ovakvim nepromišljenim radnjama građani mogu počiniti i kazneno djelo dovođenja u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom, za koje se može izreći kazna zatvora do tri godine, ako je djelo počinjeno iz nehaja, a ako je počinjeno s namjerom, propisana je kazna zatvora od šest mjeseci do pet godina, ovisno o posljedicama - zaključuju.


Posebnu pozornost valja obratiti na na moguću pojavu izbijanja otvorene vatre u njihovoj okolini, kao i na osobe koje bi se s tim mogle dovesti u vezu, i da se saznanja o tome odmah dojave policiji na broj 192 ili Službi za hitne slučajeve 112, jer samo svojim savjesnim ponašanjem i brigom za okolinu možemo smanjiti mogućnost izbijanja većih požara, koji bi mogli imati i tragične posljedice. 

 

 

Naslovna fotografija: Ivan Ivičin, JVP Šibenik

Iz kategorije: Vijesti

logo footer 1
Trg Andrije Hebranga 11a, 22 000 Šibenik

logo footer 2
logo footer 3

Koristimo kolačiće kako bi Vam pružili bolje korisničko iskustvo. U skladu s novim smjernicama privatnosti, moramo Vas upitati za pristanak prilikom korištenja kolačića.