Datum objave: 30. Ožujak 2017

Župan Pauk bi zasjedanje Biro Kongresa EU u Solarisu, no zadnju riječ ima država

Šibenik News
Šibenik News

U Strasbourgu je započelo 32. zasjedanje Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti Vijeća Europe na kojemu, kao voditelj hrvatskog izaslanstva, sudjeluje šibensko-kninski župan Goran Pauk.

 

Uz župana Pauka, ujedno predsjednika Hrvatske zajednice županija, izaslanstvo čini zamjenik voditelja gradonačelnik Zaboka Ivan Hanžek, međimurski župan Matija Posavec i gradonačelnica Pleternice Antonija Jozić.


Župan Goran Pauk sa članovima hrvatskog izaslanstva danas se sastao s glavnim tajnikom Kongresa Vijeća Europe Andreasom Kieferom. Glavna tema sastanka bilo je presjedanje Hrvatske Odborom ministara, najznačajnijim upravljačkim tijelom Vijeća Europe te koje je sve pripremne radnje potrebno poduzeti kako bi preuzeli presjedanje što spremniji.


Hrvatsko izaslanstvo istaknulo je kako je jedan od prioriteta presjedanja decentralizacija i jačanje kapaciteta za korištenje razvojnih fondova Europske unije. Sastanku je prisustvovao i Miroslav Papa, veleposlanik u Stalnom predstavništvu Republike Hrvatske pri Vijeću Europe koji je naglasio kako je predsjedanje Odborom ministara dobra prilika da se promoviraju pitanja koja naizgled nemaju lokalnu dimenziju te potvrdio spremnost Kongresa da podupre Hrvatsku u tom dijelu.


Župan Pauk složio se s njim te naglasio kako jačanje pozicije lokalne i regionalne samouprave može biti dobra tema hrvatskih presjedanja.


- Za vrijeme predsjedanja Hrvatske vijećem ministara iduće godine, prioritet će svakako biti decentralizacija, jer se to uklapa u trenutačnu situaciju. Stav na razini Hrvatske zajednica županija je da bi prije bilo kakvih teritorijalnih prekrajanja trebalo provesti decentralizaciju pa onda tek utvrđivati tko može egzistirati, a tko ne - istaknuo je župan Pauk.


Praksa je da se pred prvo zasjedanje Biro Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti pri Vijeću Europe obično sastaje u zemlji predsjedatelja. Stoga je župan Pauk otvorio mogućnost da to bude u Šibeniku tj. Solarisu s obzirom na investiciju u novi kongresni centar, ali konačnu odluku o tome donosi državni vrh.


Osim ovog pitanja, plenarna sjednica bila je prilika da se rasprave teme vezane za izbjegličku krizu, građansku participaciju u radu lokalnih i regionalnih vlasti, etičnost i borbu protiv korupcije, ravnopravnosti spolova na vladajućim pozicijama i svim ostalim aktualnim pitanjima vezana uz načela lokalne demokracije navedena u Europskoj povelji o lokalnoj samoupravi.


 

Iz kategorije: Vijesti