Datum objave: 22. Ožujak 2017

Petrina napada, HDZ-ovci se (poetski) brane: Zajedno gradimo modernu državu po mjeri svih građana

Snježana Klarić
Snježana Klarić

Župan Goran Pauk, objašnjavajući da je Josip Belamarić, ravnatelj Tehničke škole u Šibeniku bio potpuno samostalan u postavljanju izložbe 'Anna Frank: Prošlost za sadašnjost' koja tematizira ratna stradanja tijekom Drugog svjetskog rata promatramo očima djeteta, izazvao je nemilu reakciju županijskog vijećnika, Stipe Petrine.

 

- Hoćete reći kako je ravnatelj napravio nešto na svoju ruku, nešto za što se nije dogovorio s nekim iz stranke. Ma kome vi to pričate?! Vi ne možete poći u zahod, a da vam to ne odobri stranka. Nemojte nas više nikad uvjeravati da sve što je napravio ravnatelj, što su se kupovale dionice, bilo što je napravljeno u Šibensko – kninskoj županiji da niste ili na tijelima stranke ili neformalno razgovarali – kazao je Petrina HDZ-ovcima prisutnim za sjednici Županijskog vijeća, predsjedniku Nediljku Dujiću i županu Pauku.

 

Njegovoj reakciji prethodilo je Paukovo tumačenje da je ravnatelj bio samostalan u odluci da se izložba postavi, ali isto tako i ukloni mnogo ranije od dogovorenog.

 

- Na izložbi i u svim izjavama ravnatelja nije bilo veličanja fašizma, niti nacizma, niti obrane ustaštva. Međutim, on je vidio da slika prikaza lokalnih događanja, prema njegovom viđenju, trebala biti drugačija od onog što je prikazano na izložbi koja se prvenstveno bavi stradanjem židova promatrano očima djeteta. Ravnatelj se usprotivio jer se pokušala ispričati druga priča – još je jednom objasnio HDZ-ov župan u ime ravnatelja za kojeg su i učenici Tehničke škole u razgovoru za Šibenik News komentirali kako misle da mu je netko kazao da to učini.

 

Ipak, HNS-ov vijećnik, Petar Mišura još je jednom pozvao Pauka da jasno i glasno iskaže svoj stav o naprasnom povlačenju izložba što je, bez pretjerivanja, sablaznilo svijet, a aktere ostavilo bez posljedica.


- Mislim da treba dopustiti ravnatelju da misli svojom glavom i obrazloži svoj stav. S druge strane, moj stav je bio da se ta izložba ponovi, da se napravi ono što je bilo predlagano tako da ravnatelj s profesorima i djecom ima vremena osmisliti pet, šest, deset panela koji bi ispričali hrvatsku povijest – odgovorio je Pauk koji je u priču o fašizmu u Šibeniku na Županijskoj skupštini uvukao i premijera Andreja Plenkovića i njegovu ideju o formiranju Povjerenstva za suočavanje s prošlošću.

 

I dok je Mišura za govornicom pročitao dio Ustava Republike Hrvatske iz kojeg se jasno vidi na kojim je temeljima sazdana moderna država Hrvatska, predsjednik ŽO HDZ-a, Nediljko Dujić, stao je iza premijerove odluke. Štoviše, branio je boje svoje stranke, ali i kolegu Pauka.


- Mi ne želimo prihvatiti to da nam se u usta stavlja uvijek nešto za što se mi kao stranka nikad nismo zalagali. Župan je nakon izložbe jasno kazao svoj stav kao župan, kao pripadnik stranke. Što se tiče Povjerenstva, ono je itekako potrebno. Svatko tko je počinio zločine u bilo kojem ratu pa tako i u Drugom svjetskom ratu, mora odgovarati. Svjedoci smo da gdje god se u ovoj državi kopa, vade se kosti. Ne može se pod antifašizam prikriti one ružne stvari koje su se dogodile jer su nečiji preci dobili metak u potiljak jer se nisu sviđali svom susjedu. Ajmo se založiti i vi s ljevice i mi s desnice da stavimo to ad acta i da gradimo modernu državu po mjeru svih građana. Samo to, ništa više – poručio je Dujić s mjesta predsjednik Županijskog vijeća, dodajući da se otkako on vodi HDZ u županiji trude raditi po zakonu, donose transparentne odluke te da njegova stranka ne funkcionira onako kao to smatra Stipe Petrina koji, prema njegovim riječima, ima ulogu boga na svojoj nezavisnoj listi.

 

Iz kategorije: Vijesti