Sidebar Menu

Datum objave: 18. Ožujak 2017

Multikulturalnost na jednom mjestu u Šibeniku: Europske i azijske narodne priče izvornih govornika

Šibenik News
Šibenik News

Muzej grada Šibenika priključit će se obilježavanju Svjetskog dana pripovijedanja koji se obilježava u ponedjeljak, 20. ožujka.

 

Riječ je o globalnoj proslavi umijeća usmenog pripovijedanja, a slavi se svake godine na proljetni ekvinocij na sjevernoj, a na jesenski ekvinocij na južnoj zemljinoj polutci. Teži se tome da taj dan što više ljudi diljem svijeta pripovijeda i sluša priče na različitim jezicima i na brojnim mjestima, tijekom dana i noći. Sudionici dijele svoje priče i nadahnuća, učeći jedni od drugih i stvarajući međusobne kontakte.

 

Nakon radionice za djecu, vezane uz izložbu Dječje igračke iz hrvatske baštine koju vode korisnice centra za pružanje usluga u zajednici koja počinje u 17 sati, u 18 sati svoje priče pripovijedat će nam naša sugrađanka, istaknuta dječja spisateljica Ana Bilić Udovičić.

 

Od 19 sati moći ćemo čuti priče iz raznih europskih i jedne azijske zemlje. Svetlana Vranjić, rođena Maximova, a porijeklom iz grada Verhoturje (Ural) pripovijedat će ruske narodne priče, Maria Rita Rando Baranović porijeklom iz sicilijanske Messine pripovijedat će narodne priče sa Sicilije, Petar Veligdenski porijeklom iz Skopja pripovijedat će makedonske narodne priče, dok će Erhan Hur, porijeklom iz Izmira pripovijedati turske narodne priče. Aziju će nam približiti Mina Keshavarz iz iranskog grada Shiraza pripovijedat će nam iranske narodne priče.

 

Važnost ove manifestacije je u činjenici da je to prvo globalno slavlje pripovijedanja. Važno je i da se javnosti i medijima pripovijedanje prikaže kao oblik umjetnosti. Ova međunarodna manifestacija posvećena usmenom pripovijedanju dobila je svoj konačni oblik 2003. godine, od kada se obilježava u više od 25 zemalja na svim kontinentima. Svake se godine odabere tematski okvir priča s kojima se proslavlja ovaj dan. Ove godine tema manifestacije su transformacije. 

Iz kategorije: Vijesti

logo footer 1
Trg Andrije Hebranga 11a, 22 000 Šibenik

logo footer 2
logo footer 3

Koristimo kolačiće kako bi Vam pružili bolje korisničko iskustvo. U skladu s novim smjernicama privatnosti, moramo Vas upitati za pristanak prilikom korištenja kolačića.