Datum objave: 17. Ožujak 2017

Reakcija šibenskih antifašista: Kad već sustav neće, mi ćemo jasno i glasno reći stop fašizmu!

Šibenik News
Šibenik News

Članovi Antifašista Šibenik reagirali su na zadnji u nizu ustaških grafita, a na reakciju ih je potakao natpis na Osnovnoj školi Vidici. Reakciju Antifa Šibenik prenosimo u cijelosti.

 

Svjedočimo urušavanju odgojno obrazovnog sustava koji nam se događa pred očima. Samo u ovoj školskoj godini u Šibeniku smo mogli svjedočiti grafitu na školi na Šubićevcu 'Oj hrvatska mati, Srbe ćemo klati', nakon toga je ravnatelj tehničke škole izbacio izložbu o holokaustu jer ustaše pokazuje u negativnom, tj. pravom svjetlu. Za to vrijeme mu se ispred ulaza škole kočopere desetine ustaških i nacističkih grafita i zbog toga nije bio sankcioniran. Štoviše, «dvorski» povjesničar Ante Nazor ga na «državnoj» televiziji pohvalio zbog tog «hrabrog» čina. I kakvu lekciju da djeca nauče iz toga? Na temelju naučenog na ulazu OŠ Vidici ispisali su dvadeset metarski grafit «Svi Srbi su četnici =U= Za dom spremni =U= Vukovar».

 


Hoćemo li samo vandale kriviti za sve to? Naravno da nećemo, jer oni su samo proizvod dugogodišnjeg odgoja Crkve i vladajuće nacionalističke ideologije koja je izjednačila cijeli jedan narod s agresorom i rehabilitirala ustaški pokret i fašističku tvorevinu jer bila «izraz težnji hrvatskog naroda». Naravno, oni koji su oslobodili Šibenik od fašističkih okupatora i domaćih kvislinga se djeci predstavljaju kao zločinci. A uza sve to obavezno ide i ocrnjivanje «mračnog razdoblja» socijalizma kad je u Šibeniku između ostalog samodoprinosom izgrađeno većina školskih zgrada: Simo Matavulj 1951., Lepa Šarić 1961., Mate Bujas 1971, Tehnička 1971., Maršal Tito 1973., Rade Končar 1983. i Turistička 1989.

 


Hoće li osim zgražanja ravnatelja i bezizgledne policijske potrage za počiniteljem poduzeti bilo što da se djecu educira zašto je baš taj grafit na OŠ Vidici fašistički retardiran na sto osnova? Kako djeci nakon godina nacionalističke indoktrinacije objasniti da je hrvatski Srbin Željko Baltić predao bitnicu na Žirju i uključio se u obranu Šibenika 1991.? A muka nam dođe kad se samo sjetimo sportskih velikana Ace i Dražena Petrovića, Deje Računice, Pere Nadoveze, Predraga i Daria Šarića koje su ovi ustašofili napali. O šibenskim narodnim herojima NOB-a, koji su u oružanom bratstvu hrvatskog i srpskog naroda zajednički pobijedili ustaše i četnike bolje da i ne govorimo.


Kad već sustav neće, moramo mi iz Antifa Šibenik jasno i glasno reći stop fašizmu!

Iz kategorije: Vijesti