Datum objave: 17. Ožujak 2017

Počeo Poslovni uzlet u Šibeniku, Burić poručio: Mali i srednji poduzetnici dali su impuls gospodarskom zamahu grada

Snježana Klarić
Snježana Klarić

Jednodnevna manifestacija s ciljem pomaganja malim i srednjim poduzetnicima Poslovni uzlet Šibensko – kninske županije i Grada Šibenika počela je danas u Gradskog vijećnici u Krešimirovom gradu.

 

Manifestaciju je otvorio glavni urednik Poslovnog dnevnika, inače organizatora događanja, Vladimir Nišević koji je u uvodnom govoru podsjetio da je ovo druga godina da Šibenik bilježi Poslovni uzlet.

 

- To nekako pokazuje da smo i prošle godine napravili dobar posao, da smo malim i srednjim poduzetnicima omogućili edukacije i to besplatne. Ono što je cilj našeg Poslovnog uzleta je da ukažemo i pokažemo da znanje jeste moć. U četiri godine Poslovnog uzleta otvorili smo mnoge teme, otvarat ćemo ih i dalje, a najviše smo ukazivali na probleme koji se tiču malih i srednjih poduzetnika, ali ukazivali smo i na njihove uspjehe - kazao je Nišević pred zainteresiranim poduzetnicima, ali i predstavnicima ostalih županije poput Splitsko – dalmatinske, Osječko – baranjske i Međimurske županije.

 

- Ono što radimo zadnje dvije godine je da ukazujemo na činjenicu da bi neke ovlasti trebalo prepustiti lokalnim samoupravama da bi stvari išle brže, bile protočnije i da bi opet išle u korist malih i srednjih poduzetnika. To ćemo pokušati i danas s ciljem da pošaljemo poruku koja će se napokon čuti – priznao je Nišević u čemu je imao podršku župana šibensko – kninskog, Gorana Pauka koji se inače zalaže za decentralizaciju i razvojnu ulogu županije što je ujedno tema prve panel diskusije u Gradskog vijećnici.


Okupljene je na otvorenju pozdravio i jedan od sudionika prve panel diskusije, gradonačelnik Šibenika, Željko Burić koji je podsjetio na Krešimirov grad nekoć i danas.

 


Šibenik nekoć kakvim ga vidi gradonačelnik svu svoju egzistenciju bazirao je, kazao je Burić, na teškoj industriji koju danas nalazimo tek u tragovima. No danas Šibenik svoju bolju budućnost gradi u tri važna smjera, a to su, također prema prvom čovjeku Krešimirovog grada, turizam, visoko školstvo te gospodarstvo.

 

Turizam je, kazat će gradonačelnik, bypass, visokoškolsko obrazovanje kamen temeljac, a gospodarstvo ono bez čega se ne može.

 

- Šibenik danas ima neću reći najbolju, ali jednu od najboljih industrijskih zona u Hrvatskoj. Ne radi se o trgovačkoj zoni, radi se o industrijskoj, gospodarskoj zoni. U ovom trenutku ili do proljeća u toj će zoni biti 34 tvrtke i preko 1.200 zaposlenih. Međutim, i tu je Šibenik preslika onog što se događa u Hrvatskoj – priznao je gradonačelnik, dodajući da je riječ o problemima pojedinih tvrtki na Podima koje imaju problema s pronalaskom radnika obrtničkih zanimanja poput strojara, bravara....

 

- Šibenik je u bivšoj državi imao na 50-ak tisuća stanovnika preko 19 tisuća zaposlenika. Bio je treći, četvrti po BDP-u u državi i na ovom području vladala je teza kada klekne aluminij, Šibenik će nestati. Aluminij je kleknuo, na svu sreću nije nestao – još je jednom priznao gradonačelnik koji se osvrnuo na one koji svojim snagama, zalaganjem i radom pokreću stvari prema boljem sutra.

 

- Prema podacima Hrvatske gospodarske komore 98,5 posto ukupnih prihoda u gospodarstvu 2015. godine je prihod malih i srednjih poduzetnika. To su ljudi koji su izvukli gospodarstvo ovog grada iz ponora, koji su dali novi impuls gospodarskom zamahu gradu koji je u jednom trenutku ostao bez industrije – zaključio je Burić.

 

 

Poslovni uzlet 17. ožujka u Šibeniku nastavlja se dvjema panel diskusijama. Prva je na temu 'Decentralizacija i razvojna uloga županija', a druga 'Dizanje kvalitete turističke ponude u Šibeniku'.

 

Za sudionike edukativnog dijela Poslovnog uzleta pripremljene su dvije radionice i to 'Kako napisati projektni prijedlog i dobiti sredstva iz EU fondova' koju vodi Ivana Silić, te 'Bilanca u malom prstu' predavačice Helene Budiša.

 

Osnovna ideja Poslovnog uzleta je promicanje malog i srednjeg poduzetništva i omogućavanje alata pomoću kojih bi sudionici besplatnih edukacija postali još bolji i uspješniji te ostvarivali rast u poslovanju.

 


 

Iz kategorije: Vijesti