Datum objave: 16. Ožujak 2017

Šibenskim trgovima šetaju prosjaci prevaranti, policija privela dva rumunjska državljana

Snježana Klarić
Snježana Klarić

Šibenska policija tijekom ožujka zaprimila je dvije dojave o mogućem prosjačenju na području Krešimirovog grada što ide u prilog anonimnoj dojavi koju smo zaprimili da se nekolicina mladih ljudi predstavlja kao gluhonijema te skupljaju donacije u ime nacionalne udruge za djecu s poteškoćama u razvoju i osobe oštećenog sluha.

 

- Dana 7. ožujka zaprimljena je dojava od građanke da u prodajnom prostoru prodavaonice zagrebačke tvrtke jedna osoba prosjači tako što, kako proizlazi iz pisanog teksta koji drži u ruci, predstavljajući se kao gluhonijema osoba, skuplja donaciju i podršku za pomoć za gluhe, tjelesno potlačene ljude i siromašnu djecu - kazala je za Šibenik News, Marica Kosor, glasnogovornica Policijske uprave Šibensko - kninske, dodajući da policija po dolasku na mjesto događanja nije zatekla (lažnog) prosjaka.


Situacija je bila nešto drugačije dva dana kasnije, 9. ožujka, na Trgu Andrije Hebranga, također u Šibeniku, gdje su policijski službenici zatekli dvojicu rumunjskih državljana.

 

- Koja su prosjačila, a koji su nakon kriminalističkog istraživanja uz Optužni prijedlog privedeni na Prekršajni sud u Šibeniku, zbog prekršaja iz članka 11 Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira - obavještava Kosor.

 

FOTO: Lažan obrazac za donaciju


Prema riječima C.M. (podaci poznati redakciji) riječ je o osobama koje prosjače u ime nepostojećih udruga, traže donacije minimalne uplate od 50,00 kuna.

 

- Najviše pohlepno traže veći iznos, 100,00 - 300,00 kuna. To su prevaranti iz Bugarske i Rumunjske. Na papiru imaju nekoliko potpisa i svi donatori su navodno dali od 100 do 200 kuna - doznajemo od C.M. s namjerom da apelira na građane Šibenika da pripaze kako njihova ruka pomoći ne bi bila pružena prevarantima što se ponajviše odnosi na starije osobe koje, u pravilu, najčešće nasjedaju na ovakve i slične prijevare. 

 

Lažni prosjaci, odnosno prosjaci prevaranti i to oni ih Rumunjske nisu osobita novost u Hrvatskoj, točnije u cijeloj Europi. Poznato je da prvi dio dana provode u 'dronjcima i opancima', a drugi dio dana u markiranoj odjeći s pametnim telefonima u rukama. Osim što pljačkaju ljude voljne pomoći, utječaju i na raspoloženje društva da pomogne potrebitima jer se među ljudima rađa nepovjerenje.
 

Iz kategorije: Vijesti