Datum objave: 10. Ožujak 2017

Zadnjih dana problemi s vodom kako na obalnom dijelu županije tako i oko Knina

Snježana Klarić
Snježana Klarić

Nakon što je u utorak, 7. ožujka, za područje Splitsko - dalmatinske županije izdano upozorenje stanovnicima da vodu prije upotrebe prokuhaju do čega je došlo uslijed velike količine oborina koje je tog dana pala na područje susjedne županije, upitali smo Vodovod i odvodnju d.o.o. Šibenik u kakvom je stanju voda koju konzumiraju stanovnici Šibensko - kninske županije koja istog dana nije bila pošteđena kiše.

 

Odgovor smo dobili dva dana kasnije, 9. ožujka.


- Ukoliko ste priključeni na javni vodoopskrbni sustav, pijete i zdravstveno ispravnu vodu. Ispravnost vode za piće u vodoopskrbnim sustavima kontrolira Hrvatski zavod za javno zdravstvo u suradnji sa županijskim zavodima putem redovnih godišnjih programa, a prema Zakonu o vodama obavezan je i monitoring tzv. “sirove” (nezahvaćene vode). U slučaju zamućenja Vodovod i odvodnja d.o.o., Šibenik obavještava stanovništvo o privremenoj nemogućnosti korištenja vode za piće do uspostave redovnog stanja - napisala nam je tada Anita Vlaić, iz Ureda direktora gradske tvrtke.


Istog dana, problema s vodom imali su na području Šibenika, u četvrtima Šubićevac i Meterize gdje je Vodovod i odvodnja d.o.o. osigurao dovođenje cisterne s vodom sigurnom za korištenje za tamošnje stanovnike.

 

Kad je voda konačno potekla cijevima do slavine, ona je, kako doznajemo od stanovnika sa Šubićevca, smrdjela do te mjere da stanari zgrade smrad uspoređuju s fekalijama zbog čega još uvijek djeci daju vodu kupljenu u trgovinama.


U međuvremenu, ovog petka, 10. ožujka, pak, oglasilo se i Komunalno poduzeće iz Knina o stanju vode na tamošnjem području.

 

U petak, 10. 3. 2017. godine bilo je nekoliko primjedbi građana na pojavu “zamućenja” vode iz našeg vodovoda.


- Povodom toga obavještavamo javnost da je u četvrtak, 9. 3. 2017 godine došlo do puknuća cjevovoda, te do obustave isporuke vode na tom dijelu mreže. Građanstvo je na vrijeme obaviješteno o obustavi isporuke vode kao i razlozima obustave, te je se pristupilo sanaciji kvara. Kvar je otklonjen i voda je puštena u mrežu isti dan.
Nakon takvih intervencija uobičajena je pojava tzv “bijele vode”, što nije zamućenje, već posljedica pojavom otopljenih sitnih zračnih mjehurića u vodi, a zbog nastajanja visokog tlaka zraka u cijevima.


Jednostavnim pokusom se može provjeriti da li je razlog “bijeloj vodi” otopljeni zrak: u čistu staklenu čašu ulijte vodu iz slavine. Nakon nekoliko sekundi voda će se izbistriti od dna prema vrhu dok se svi mjehurići zraka ne oslobode na površini.  Bijela voda ne utječe na zdravlje i sigurna je za uporabu - poručili su iz kninskog Komunalnog poduzeća, prenosi HRT.

 

 

Naslovna fotografija: Vodovod i odvodnja d.o.o. Šibenik/Facebook

Iz kategorije: Vijesti