Datum objave: 10. Ožujak 2017

Pedijatri iz cijele Hrvatske u Solarisu:Kako poboljšati zdravstvenu skrb djece

Diana Ferić
Diana Ferić

"Tranzicija zdravstvene skrbi djece“ središnja je tema tečaja 1. kategorije koji danas počinje u Solarisovom hotelu Jure u Šibeniku, a traje do nedjelje, 12. ožujka. Tečajevi trajne izobrazbe liječnika pod nazivom „Novi izazovi u prevenciji bolesti dječje dobi“ održavaju se već treći put , a organiziraju ga Hrvatski liječnički zbor- Hrvatsko pedijatrijsko društvo. Ove godine su ga podržale i sve četiri Klinike za pedijatriju u RH (Zagreb, Split, Rijeka i Osijek.) Voditeljica tečaja je Šibenčanka doc.dr.sc. Irena Bralić, pedijatrica, docentica na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Splitu i autorica i stručna urednica rasprodanog priručnika za roditelje„Kako zdravo odrastati“, sveučilišnog udžbenika «Prevencija bolesti u dječjoj dobi» i sveučilišnog priručnika „Cijepljenje i cjepiva „ koji će biti promoviran u sklopu tog tečaja.

 

Tranzicija zdravstvene skrbi djece, kako ističe doc.dr. sc. Irena Bralić, vrlo je aktualna stručna tema danas u svijetu i u Hrvatskoj. Ovaj skup želi dati meritorne odgovore na to kada bi i na koji način djeca iz skrbi liječnika pedijatra trebala preći u skrb obiteljskog liječnika i kako taj prijelaz učiniti bezbolnim za zdravu i bolesnu djecu i njihove roditelje. To je veliki izazov osobito za djecu koja boluju od kroničnih bolesti kao što su dijabetes, epilepsija, cistična fibroza, bolesti bubrega, malignih oboljenja, urođenih srčanih grešaka, nasljednih i stečenih metaboličkih i neuroloških bolesti, a koja zahvaljujući postignućima suvremene medicine dobivaju šansu da kvalitetno odrastaju i da sami postanu roditelji.

O tim temama predavat će 25 eminentnih doktora znanosti, sveučilišnih nastavnika sa sva četiri Medicinska fakulteta u RH, a na skupu sudjeluje oko 200 pedijatara i liječnika drugih specijalnosti iz cijele Hrvatske i susjedstva. Osobito nas ohrabruje veliki interes mladih liječnika, specijalizanata pedijatrije i interne medicine za temu Tečaja, tako da smo im kao organizatori izašli u susret znatno manjim kotizacijma, doznajemo od voditeljice tečaja dr.sc. Irene Bralić.

Posebno događanje koje je u subotu u 18 sati organizirano u sklopu ovogodišnjeg tečaja 1. kategorije je promocija sveučilišnog priručnika „Cijepljenje i cjepiva “ koji je nastao kao rezultat rada našeg prošlogodišnjeg tečaja. „Epidemiolozi, pedijatri, infektolozi, specijalisti školske i obiteljske medicine utemeljeno na najnovijim svjetskim znanstvenim dokazima obrađuju važnost i ulogu cijepljenja. Cijepljenje Da ili NE nameće se u javnosti kao jedan od gorućih pitanja u Hrvatskoj kada je riječ o zdravstvenoj skrbi djece. Priručnik predstavlja konsenzus struke o cijepljenju i cjepivima što je značajno osobito danas, kada se taj dokazano najuspješniji preventivni program neutemeljeno dovodi u pitanje i nastoji neopravdano prezentirati u svjetlu kontroverzi“, ističe autorica dr.sc. Irena Bralić.

Priručnik je namijenjen liječnicima i studentima medicine, ali će, u svakom slučaju, biti dragocjen i široj javnosti. Sveučilišni priručnik «Cijepljenje i cjepiva» predstavit će prof.dr.sc. Aida Mujkić predsjednica Hrvatskog pedijatrijskog društva, dr. Željka Karin predsjednica hrvatskog društva za školsku i sveučilišnu medicinu, prof. Anđa Raič u ime izdavača Medicinske naklade te u ime autora, autorica i stručna urednica doc.dr.sc Irena Bralić.

 

Skup ima i humanitarni karakter pa će na svečanoj donatorskoj večeri biti uručene stipendije za troje mladih bez roditeljske skrbi koji studiraju, a uključeni su u projekt Rotary kluba Kaptol „Korak u život“. Voditeljica Tečaja doc.dr.sc. Irena Bralić kaže: “ Kao majka dvoje sada već odrasle djece vrlo sam osjetljiva na djecu koja odrastaju bez roditeljske skrbi i nakon punoljetnosti su prepušteni sami sebi. Pratim od početka projekt „Korak u život“ i odlučila sam odavno da ću se prvom prilikom u njega uključiti. Drago mi je što ćemo ovom donacijom olakšati studiranje Marijana, Valentine i Sandre koji se spletom nesretnih okolnosti nakon 18. godine moraju moći skrbiti sami o sebi, te me osobito raduje da će nam se pridružiti, zajedno s predstavnicima Rotary kluba Kaptol na ovoj večeri“, ističe doc. dr. sc Irena Bralić.
 

Iz kategorije: Vijesti