Sidebar Menu

Datum objave: 10. Ožujak 2017

Velika međunarodna konferencija o ribarstvu u subotu u Šibeniku

Šibenik News
Šibenik News

Hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu, Ruža Tomašić sudjelovat će na Konferenciji o ribarstvu koja će se održati 11. ožujka u Hrvatskom narodnom kazalištu u Šibeniku.Uz europarlamentarku Tomašić, konferenciji će nazočiti Tomislav Tolušić, ministar poljoprivrede, Alen Soldo, zastupnik Europske komisije iz DG Mare.

 

- Zastupnici u Europskom parlamentu iz različitih država članica Europske unije te mnoštvo ribara iz Hrvatske i Europe koji će podijeliti svoja iskustva – stoji u pozivu u ime Hrvatske konzervativne stranke i Europskih konzervativaca i reformista.

 

U šibenskom kazalištu bit će održana tri panela na kojima će biti riječi o koćarima i plivaričarima, zatim malim gospodarstvenim ribolovnim alatima te ribolovu za osobne potrebe.


- Ovaj tjedan na Odboru za ribarstvo (PECH) održana je rasprava o izlovu igluna u Mediteranu s predstavnicima Europske komisije. Zastupnica Tomašić se na istoj glasno borila za to da se hrvatskim ribarima dodjeli viša godišnja kvota za izlov igluna – obavještavaju iz ureda Ruže Tomašić.


Na sjednici ICCAT-a u studenom 2016. godine, s ciljem zaštite stokova igluna, prvi put je donesena Odluka o godišnjim kvotama za ulov igluna na Mediteranu, u iznosu od 10 500 tona godišnje. Uskoro se očekuje i odluka o kvotama individualnih država članica Unije. Prema sadašnjim najavama i na temelju povijesnog ulova, Republika Hrvatska dobiti će samo 20 - 30 tona, a Italija preko 4000 tona.


Zastupnica Tomašić istaknula je da je ribarska flota RH orijentirana samo na Jadransko more i ne izlazi na ostale dijelove Mediterana, te da nam je važan opstanak naše ribarske flote i otočkog stanovništva kojeg je sve manje. Također je naglasila da se protivi prijedlogu da se Hrvatskoj dodijeli svega pedeseti dio kvote igluna koji će se ukupno godišnje moći loviti u Jadranu.O ovome, te o brojnim ostalim problemima s kojima se hrvatski ribari suočavaju nakon ulaska Republike Hrvatske u Europsku uniju, zastupnica će govoriti na Konferenciji o ribarstvu, koju u Šibeniku organizira 11. ožujka, poručuju iz ureda europarlamentarke, ujedno organizatorice konferencije u Krešimirovom gradu. 

Iz kategorije: Vijesti

logo footer 1
Trg Andrije Hebranga 11a, 22 000 Šibenik

logo footer 2
logo footer 3

Koristimo kolačiće kako bi Vam pružili bolje korisničko iskustvo. U skladu s novim smjernicama privatnosti, moramo Vas upitati za pristanak prilikom korištenja kolačića.
Saznaj više Prihvaćam