Datum objave: 08. Ožujak 2017

Uz Dan žena:Žena je u javnom životu sve više,ali utjecaj im je i dalje minoran

Diana Ferić
Diana Ferić

Šibenske žene kroz povijest su bile posebne i borbene .Tako je u srednjem vijeku šibenski knez pisao mletačkom duždu kako ima velikih problema sa ženama u Šibeniku koje su glavne zaštitnice hrvatskog jezika u svojim obiteljima i kako su im velika prepreka u provođenju njihove vlasti. Borbenost žena potrebna je i danas, ne samo u Šibeniku nego i u cijelom svijetu jer je i dalje utjecaj muškaraca, bez obziran na to što su žene brojnije u populaciji, puno veći, naročito u centrima financijske gospodarske, političke i druge moći. Žene nikako da probiju taj, kako se to u prenesenom smislu kaže, stakleni strop.

 

Primjer je Šibensko – kninska županijska uprava u kojoj je na čelnim mjestima Upravih odjela na kojima prevladavaju žene, ali one tu ipak funkcioniraju kao operativne i marljive izvršiteljice određene politike koju ipak, ako pogledamo samo izborne liste, kroje muškarci. Ali i toliki broj žena pročelnica značajan je pomak.“ Na devet od 11 "šefovskih" pozicija u mojoj administraciji su žene, od 78 ukupno uposlenih čak je 58 žena. Drage žene, cijenim vas, poštujem i uvažavam u radnom i svakom drugom smislu i nastojim prenijeti takav stav na druge.Svim majkama, suprugama, sestrama, frendicama...i svim ženama, želim sretan Dan žena. Uživajte u njemu i budite posebne!“, napisao je danas na svom Facebook profilu, šibensko – kninski župan Goran Pauk.


Žene su danas, tako je i Šibeniku, odnijele prevagu u nekim zanimanjima poput kulture, odgoja i obrazovanja, novinarstva, ali to ne znači i da su dobile utjecaj na društvene proces koji im po prirodi stvari propada. I povodom današnjeg Međunarodnog dana žena objavljen je podatak kako žene u svijetu za isti posao dobivaju 25 posto nižu plaću od muškaraca. To se ponavlja godinama i ništa se ne mijenja.  Sve je izraženije i nasilje nad ženama svih oblika.

 

U mnogim stvarima se i nazaduje. Na svakim nacionalnim i lokalnim izborima sve je manje žena na listama pa tako i u predstavničkim tijelima. O novim nastojanjima da se „gospodari ženskim tijelom“ i ukida pravo na pobačaj da i ne govorimo.

 

Šibenske SDP –ovice sinoć su hodale središtem grada s transparentima o zaštiti ženskih prava, ali samo one. i nekolicina njihovih kolega ,ali bez većeg odaziva Šibenčanki i Šibenčana pa je to sve izgledalo vrlo otužno.

 

Ženama je, to je već stara stvar, ako žele biti uspješne i vidljive i javnom životu teže nego muškarcima jer većina ipak ne želi nauštrb karijere, žrtvovati ono što je možda i najvažnije, a to je majčinstvo, a lokalna ni državna zajednica ništa ne radi ili vrlo malo radi kako bi im olakšala to da jedno drugo ne isključuje.
I tako bismo mogli nabrajati dalje, sve ono što se, kada je riječ o položaju žene spominje i ističe, naročito u prigodama poput Međunarodnog dana žena, ali nije smisao u tomu. Da parafraziram jednog, danas nepopularnog i nepoželjnog filozofa : do sada su se ženska prava uglavnom tumačila , smisao je da se ona ostvare i da se svijet u tom smislu promijeni.

S tom porukom drage čitateljice čestitam vam Međunarodni dan žena.  

FOTO: Šibenik In

Iz kategorije: Vijesti