Datum objave: 02. Ožujak 2017

Nepovezane riječi HDZ-ove zastupnice:Ženi ostaje pravo slobodnog izbora, ali pobačaj je moguć ako ispuni uvjete

Snježana Klarić
Snježana Klarić

Nakon što je Ustavni sud na čelu s predsjednikom Miroslavom Šeparovićem donio odluku prema kojoj pobačaj ostaje ustavno pravo svake žene, saborska zastupnica iz redova HDZ-a i gradonačelnica Vodica, Branka Juričev – Martinčev odgovarala je na pitanja novinara na temu izrade novog zakona o pobačajima po nalogu tog istog Ustavnog suda.


- Hrvatska demokratska zajednica je za zaštitu života, ali i za zaštitu zdravlja žena, stoga smo protiv zakonske zabrane pobačaja. Vjerujem da će Vlada Republike Hrvatske poslati u saborsku proceduru novi zakon o pobačaju koji mora biti osuvremenjen – kazala je zastupnica okupljenim novinarima.

 

Prema odluci Suda, novi zakon mora se donijeti unutar naredne dvije godine. Ako je suditi prema riječima HDZ-ove zastupnice, žene neće biti pretjerano oduševljene budući da će pravo na pobačaj zakonom regulirati do te mjere da žena zapravo gubi slobodu izbora.

 

- Vjerujemo da će novim zakonom pobačaj biti moguć pod posebnim uvjetima – kazala je Juričev – Martinčev. Na pitanje novinarke koji su to posebni uvjeti, zastupnica odgovara:

 

- Ako je to rezultat kriminalnog djela, ako je ugroženo zdravlje djeteta, ako je ugroženo zdravlje majke. Vidjet ćemo na raspravi – tvrdi Juričev – Martinčev, negirajući da se radi o ukidanju prava na slobodan izbor svake žene da sama odluči hoće li se odlučiti na pobačaj ili ne.


- Pobačaj će biti moguć na zahtjev majke, ali pod posebnim uvjetima. Uvjerena sam da će novi zakon biti takav da majka ima pravo birati, ali samo ako ispunjava posebne uvjete. Ta će majka reći zbog kojih razloga ne želi dijete – priznala je HDZ-ova zastupnica, tražeći da vladajućima daju vremena da donesu zakon u čiju će izradu biti uključeni svi stručnjaci.


S donošenjem novog zakona, radit će se i na jačanju savjetovališta, na edukaciji i svemu što je potrebno da se žena ne mora odlučiti na pobačaj, čulo se iz usta saborske zastupnice koja nije kazala tko su osobe koje će procijeniti jesu li ženini razlozi dovoljno dobri da joj se odobri pobačaj na koji se odlučila.


Branka Juričev – Martinčev želi da pobačaj bude izuzetak te kao žena očito ne uzima u obzir slobodu svakog čovjeka, u ovom slučaju žena da se ne ostvari kao roditelj. Ponekad razlozi drugoj osobi mogu zvučati banalno, ali činjenica jeste da nisu svi stasali u odrasle osobe sa željom da budu roditelji i to je u redu.

 

Iz kategorije: Vijesti