Datum objave: 28. Veljača 2017

Ni radnici s područja Šibensko - kninske županije nisu lišeni poslodavaca neplatiša

Snježana Klarić
Snježana Klarić

Prema najnovijim podacima Porezne uprave plaće u Hrvatskoj ne isplaćuje ukupno 3.423 poslodavca, koji zapošljavaju 10.670 radnika.


Podaci za neplatiše među poslodavcima odnose se na razdoblje obračune od siječnja do prosinca 2016. godine.

 

Od ukupnog broja poslodavaca koji tijekom prošle godine nisu isplatili plaće svojim radnicima su 2.965 pravne osobe sa 9.463 zaposlenih te 458 fizičke osobe s 1.207 djelatnika bez redovnih primanja.


Poduzetnika koji skrivaju plaće kao zmija noge ima i na području Šibensko - kninske županije, a najviše ih je registrirao u Šibeniku i Kninu, te u Vodicama i Pirovcu.

 

Svojevrstan popis srama Porezna uprava objavila je na službenoj internetskoj stranici gdje je kompletan uvid u poslodavce, što fizičke što pravne osobe, čiji radnici prošle godine nisu vidjeli plaće.

 

- Radi poticanja poslodavaca na pravovremeno ispunjavanje njihovih dospjelih obveza prema radnicima i osiguranja povjerenja građana u djelovanje pravne države, poštivanje pravnog poretka kao i omogućavanja bolje kontrole primjene odredaba Zakonu o radu koje se odnose na obvezu isplate plaće (u novcu, na račun i to, ukoliko nije drugačije određeno, do petnaestog dana u mjesecu nakon obavljenog rada), ocijenjeno je svrsishodnim omogućiti javno objavljivanje popisa poreznih obveznika koji ne isplaćuju plaću svojim radnicima – službeno je obrazloženje zbog čega je Porezan uprava, nakon 2014. godine, ponovno objavila popis.

 

Porezna uprava poziva djelatnike da im pomognu u ažuriranju podataka.

 

- Ovim putem pozivamo sve radnike koji ne primaju plaću ili nisu primili zaostale plaće, a čiji poslodavac se ne nalazi na objavljenom popisu da to prijave na besplatni broj telefona 0800 49 49. Na osnovi prijave izvršit će se dodatni nadzor i analiza podataka te će se formirati posebna lista takvih poslodavaca. Isto tako pozivamo radnike da prijave i sve ostale činjenice za koje smatraju da nisu ispravno iskazane – stoji u pozivu objavljenom na stranicama Porezne.

Iz kategorije: Vijesti