Datum objave: 27. Veljača 2017

Hrvatsko nacionalno svetište Nikole Tavelića približava prvog hrvatskog sveca, Šibenčanina vjernicima

Snježana Klarić
Snježana Klarić

Hrvatsko nacionalno svetište Nikole Tavelića u Šibeniku u pripremi je obilježavanja pedesete obljetnice od kanonizacije prvog hrvatskog sveca, Šibenčanina, franjevca Nikole Tavelića. Veliki jubilej planira se proslaviti 21. lipnja 2020. kada će se napuniti pola stoljeća otkako je Tavelić proglašen svetim. U međuvremenu članovi Organizacijskog i Izvršnog odbora, konstituiranog upravo ovog ponedjeljka, 27. veljače, neće sjediti u tišini molitve već je pred njima zadatak da donesene ideje sprovedu u djela.

 

- Danas su frcale ideje kako kroz tri godine koje su pred nama u gradu Šibeniku i Šibenskoj biskupiji, a možda i šire na nacionalnoj razini, obilježiti, prenijeti svjedočanstvo mučeništva sv. Nikole Tavelića - kazao je šibenski biskup mons. Tomislav Rogić, ujedno i predsjednik Organizacijskog odbora.


Prema postojećim idejama, obilježavanje velikog jubileja za sve vjernike i štovatelja lika i djela svetog Nikole Tavelića trebalo bi dotaknuti ne samo svečev rodni grad već i susjednu Bosnu gdje je proveo dvanaest misionarskih godina te Jeruzalem, mjesto mučeništva, ali i Rim, gdje je proglašen svetim.


- Prelistali smo ideje, sad treba početi konkretizirati navedeno što je ostvarivo, što je neostvarivo – napomenuo je biskup.

 

Fra Ivan Bradarić, gvardijan Samostana svetog Frane, istaknuo je kako je riječ o planovima koje tek treba potvrditi te realizacije nijedne od izrečene ideje nije sto posto sigurna.


- Na sjednici smo dogovorili nekoliko stvari koje nisu do kraja razrađene i nisu sto posto sigurne pa ih samo načelno uzimamo – potvrdio je fra Ivan, dodajući da su s obzirom na zadani vremenski okvir od tri godine do velikog datuma razmišljali o dva aspekta proslave.

 

Jedan od njih je kulturno – znanstveni, drugi duhovno – liturgijski.


Kulturno – znanstveni aspekt uključuje znanstvene simpozije od kojih bi se prvi održali već ove godine, 20. i 21. listopada.

 

- Kroz različita predavanja povjesničara, teologa približili bismo vrijeme Nikole Tavelića, njegov odlazak u Bosnu. Cijeli taj kulturno – povijesno – društveni ambijent tog vremena Bosne i kasnije njegovo odlazak u Jeruzalem, vrijeme njegove beatizacije – istaknuo je fra Ivan.

 

Tempo predavanja tek se treba utvrditi kao i sami predavači no sigurno je da organizatori proslave pedeset godina kanonizacije prvog hrvatskog sveca proslavu žele izdići iznad Krešimirovog grada i učiniti je proslavom koja se tiče cijelog kršćanskog svijeta od Šibenika, preko Bosne do Jeruzalema i Rima, a kao trajni podsjetnik na život, lik, djelo, a naposljetku i mučeništvo svetog Nikole Tavelića trebao bi ostati spomenik koji se organizatori obljetnice nadaju podignuti u blizini svetišta.

 

- To je konkretan prijedlog koji bi trebalo ostvariti u trogodišnjem periodu, postavljanje kipa svetog Nikole Tavelića kao znamenitog, važnog građanina ovog grada, Šibenčanina na, vjerojatno, prostoru ispred crkve ili oko, treba uskladiti s gradskim institucijama koje imaju o tome što za reći – kazao je gvardijan samostana.

 

Jedno od događanja koje će se održati u periodu između 2017. i 2020. godine, svakako je, napominju, likovna kolonija na temu lika, naravno, sveca.


Trogodišnji period priprave za obilježavanja prema prvim planovima uključuje i tri hodočašća s ishodišnom točkom u Šibeniku, a s ciljem u Jeruzalemu, zatim Rimu te u Bosni.


- To su tri mjesta koja bismo htjeli ostvariti iz Šibenika, a koja su vezana za Nikolu Tavelića. Prvo koje spominjem je ono u Jeruzalem, na mjesto mučeništva, to bi vjerojatno bilo biskupijsko hodočašće 2019. godine. Zatim, jedno od njih smo nazvali 'Nikolina Bosna', upravo zato što je Nikola tamo proveo 12 godina kao misionar. To bismo hodočašće povjerili brojnim franjevačkim zajednicama i bilo bi, pretpostavljam, 2018. godine – priča fra Ivan, dodajući i zadnje, ali ne manje važno hodočašće.


- Jedno vrlo važno hodočašće je ono hodočašće zahvale na sam datum 21. listopada 2020. i opet će to biti nedjelja kao 1970. kada je proglašen svetim. Ne možemo reći hoće li to biti masovno ili simbolična delegacija, ali želja nam je otići Svetom Ocu zahvaliti na daru koji je Crkva darovala Crkvi u Hrvata – priznao je franjevac.

 

Šibenski biskup Rogić otkriva kako se nadaju da će od studenog 2019. do studenog 2020. biti proglašena godina svetog Nikole Tavelića. U međuvremenu će fra Josip Blažević, provincijal Hrvatske Provincije svetog Jeronima franjevaca konventualaca, također član organizacijskog odbora, priznati kako sveti Nikola Tavelić zaslužuje veće priznanje negoli ga trenutačno ima.

 

- Smatram da je riječ o zapostavljenom svecu. Riječ je o prvom hrvatskom nacionalnom svecu, a opet prilično nepoznatom. Nepoznatom nama ovdje u Hrvatskoj i u gradu Šibeniku, a kamoli vani. U tom smislu, ova prigoda obilježavanja 50. godišnjice za nas je izazov i nudi nam doista lijepu mogućnost na međunarodnoj razini, ne samo na nacionalnoj, da se predstavimo svijetu s identitetom našeg prvog sveca – kazao je fra Blažević, dodajući kako se radi o svecu koji bi ima mnogo toga za reći današnjem čovjeku.


 

Iz kategorije: Vijesti