Datum objave: 27. Veljača 2017

Nije sve čisto: Javila se žena čijim je novcem Mario Grbeša kupio kuću Anite Kovač

Šibenik News
Šibenik News

Prošli su utorak ovrhovoditelji šibenskoga Općinskog suda iz trećeg pokušaja proveli deložaciju Anite Kovač, bivše supruge legendarnog pjevača Miše Kovača, te njezina nevjenčanog partnera Vinka Gulina iz obiteljske kuće i restorana San Antonio u središtu Tribunja. Deložacija je provedena nakon što je temeljem pravomoćne sudske ovrhe ova nekretnina od 145 kvadrata prodana na javnoj dražbi u drugom pokušaju izvjesnome Mariju Grbeši za 1,1 milijun kuna, piše Jutarnji list.

 

Ovrhu nad imovinom Anite Kovač i Vinka Gulina, naime, prije osam godina pokrenula je Porezna uprava zbog neplaćenog poreznog duga, “teškog” nešto više od 200 tisuća i nastalog iz poslovanja njihova restorana. Ovršnom postupku, pak, pridružila se zadruga Raiffeisenbank iz Austrije koja je potraživala 700 tisuća kuna, a na temelju nevraćenog dijela kredita s kamatama koji su u iznosu od 100 tisuća eura Anita i Vinko podigli kod te novčarske institucije još prije 14 godina. Kao manji vjerovnici ovrhom su se naplatili sa stotinjak tisuća kuna Konzum te talijanska tvrtka Old America Collection od koje je svojedobno Anita Kovač kupila plažni šank, a nije ga otplatila.


Mučne scene

 

Tako su, isključivo svojom krivnjom, Kovač i Gulin ostali bez svoje jedine imovine, s potpuno neizvjesnom stambenom i egzistencijalnom budućnošću. Da se spriječi ono najgore, nije pomogla ni splitska odvjetnica Doris Košta koju su angažirali da ih zastupa. Dok su trajale mučne scene deložacije proteklog utorka, Doris Košta je ustvrdila kako je u ovom slučaju riječ o nelegalnom postupku deložacije jer je, prema njezinu mišljenju, cjelokupna javna dražba i prodaja nekretnine obavljena na protuzakonit način, odnosno brojnim manipulacijama.

 

- Sudu sam dostavila zahtjev za ukidanje pravomoćnosti na ovom ovršnom aktu i očekivala sam da to bude prihvaćeno, ali nije. Također sam USKOK-u podnijela kaznenu prijavu zbog počinjenja više kaznenih djela koja su prethodila ovoj sudskoj ovrsi i nadam se da će USKOK pokrenuti istragu i kaznene progone protiv nekoliko osoba koje su se bavile nezakonitim radnjama u ovom slučaju. Tu je posrijedi cijela jedna hobotnica i očekujem da USKOK profesionalno odradi svoj posao - rekla je odvjetnica Doris Košta.

 

U prilog Koštinoj tezi, pak, idu novi, dosad javnosti nepoznati i nevjerojatni detalji oko kupnje ove nekretnine. Naime, namjera da na javnoj dražbi prije dvije godine kupi ovršenu kuću Anite Kovač, za povratnicu iz Australije, 65-godišnju Zagrepčanku Mariju Šporčić prerasla je u pravu noćnu moru jer je, tvrdi, prijevarom njezina prijatelja Marija Grbeše (43) iz Zagreba ostala bez kompletne ušteđevine u iznosu od 1,4 milijuna kuna.

 

- Da se natječem za kupnju te kuće u Tribunju, uvjeravajući me da je to dobar potez, nagovorio me Mario Grbeša te sam mu dala punomoć da me zastupa na javnoj dražbi kupoprodaje te nekretnine. Na njegov tekući račun sa svoga sam bankovnog računa najprije uplatila 340 tisuća kuna jer je trebao polog za pristup javnoj dražbi. Šest mjeseci kasnije ponovno na račun Marija Grbeše uplatila sam milijun i 24 tisuće kuna, a on je tim novcem kupio Kovačevu kuću na drugom pokušaju javne dražbe, odnosno dostavio novac sudu za predmetnu nekretninu - ispričala nam je Marija Šporčić, dokazujući svoje tvrdnje preslikom punomoći koju je dala Grbeši da je u njezino ime i za njezin račun zastupa na javnoj dražbi te preslikom bankarske novčane transakcije kojom je na Grbešin račun uplatila milijunski iznos.

 

Novi šok

 

Sve vrijeme je Marija Šporčić mislila da je kupnja kuće Anite Kovač i restorana u prizemlju obavljana na njezino ime dok joj nije postalo sumnjivo ponašanje Marija Grbeše. On ju je, kaže Marija Šporčić, počeo izbjegavati, a u njihovim sve rjeđim međusobnim kontaktima objašnjavao je kako treba vremena za provedbu postupka vlasničke uknjižbe na kupljenu nekretninu u Tribunju.

 

- Uskoro je uslijedio šok od kojega se do dandanas nisam oporavila. Krajem ožujka 2015. godine Mario Grbeša donio mi je i stavio na stol papire iz kojih sam pročitala da vlasništvo kupljene kuće glasi na njegovo ime i na ime njegove supruge Đurđice Grbeše. Vrisnula sam, nisam mogla vjerovati, upitala sam ga zašto je to napravio, kako me je mogao tako bezobzirno i bezobrazno prevariti? Nije mi ništa odgovorio, samo je slegnuo ramenima. U tom trenutku jedino što sam mogla učiniti, to je da sam stavila križ na stol i kazala mu: ‘Neka ti Gospodin Bog sudi’ - nastavila je svoju priču Šporčić.

 

Ostavši bez nekretnine koja je kupljena njezinim novcem i bez milijunskog iznosa svoje ušteđevine, praktički ostavši bez svega, Marija Šporčić krenula je u pravnu bitku za povrat svog novca, nakon koje je uslijedio novi šok i razočaranje u hrvatski pravosudni sustav.


Tužba

 

Naime, zbog prijevare je Marija Šporčić na Općinskom sudu u Šibeniku podnijela građansku tužbu protiv Marija Grbeše i njegove supruge Đurđice. Međutim, nepravomoćnom sudskom presudom sutkinje Meline Gulin Pavlaković odbijen je njezin tužbeni zahtjev da se ona upiše kao vlasnik kupljene kuće Anite Kovač ili, pak, da joj supružnici Grbeša vrate njezinih 1,4 milijuna kuna koje je dala za tu kupnju.

 

- Nevjerojatno je da sutkinja nije uvažila sve moje dokaze iz kojih je vidljivo da je riječ o klasičnoj prevari. Za sud nije bio relevantan dokaz dokument o punomoći koji sam dala Grbeši da me zastupa u kupnji, a ni potvrde o bankarskim transakcijama novca koji sam mu uplatila. Odbačena je i nepobitna činjenica, utvrđena tijekom postupka, da Mario Grbeša nije imao svog novca za kupnju nekretnine jer već dulje vrijeme nije zaposlen, a otplaćuje i veliki kredit. Na pitanje sutkinje odakle mu novac za kupnju kuće na javnoj dražbi, Mario Grbeša je odgovorio da na to neće odgovoriti zbog moje prijetnje kaznenom prijavom. Na isto pitanje jednako je odgovorila i njegova supruga Đurđica. Na sudu se Grbeša branio lažima da je novcem koji sam mu dala za mene kupio tri zemljišne parcele na području Šibenika. No, to je posrijedi bio drugi moj novac za koji sam također na sudu podastrla bankovne uplatnice. Sve to nije bilo dovoljno sudu da prihvati moj tužbeni zahtjev - rezignirano je konstatirala Marija Šporčić i dodala kako još živi u nadi da će biti uvažena njezina žalba i da će na višoj sudskoj instanci biti poništena ova šokantna presuda.

 

Paralelno s ovim sudskim postupkom Marija Šporčić je slučaj prijevare prijavila Općinskom državnom odvjetništvu u Zagrebu još u travnju prošle godine. No, do danas, kaže, nije dobila nikakve informacije o tome je li DORH pokrenuo bilo kakve istražne radnje o tom slučaju.

 

Marija Šporčić vratila se u Hrvatsku prije nekoliko godina iz Australije. Novac kojim je raspolagala njezina je ušteđevina iz Australije.


Noćna mora

 

- Marija Grbešu upoznala sam preko njegove tete koju sam poznavala iz Australije, dok sam živjela u Sydneyju. Kad sam se vratila u Zagreb, Grbešini su me prihvatili kao da su moja obitelj, a Marija sam prihvatila kao da mi je rođeni sin. Imala sam u njega bezgranično povjerenje. On je meni prvi ponudio da kupim ovršenu kuću u Tribunju jer da je to vrlo povoljno i da bi bilo dobro da kupim. Na početku sam bila vrlo oprezna jer nemam svoju mirovinu, nego mi je ušteđevina iz Australije jedini novac za život. Na kraju me Mario uvjerio da sudjelujem na dražbi tako što će me on preko punomoći zastupati. Nisam mogla ni u snu očekivati da će me sve ovo snaći - kaže Šporčić.


Kuću sagradili Mišo i Anita Kovač dok su bili u braku

 

Nekretnina prodana na javnoj dražbi sastoji se od stana na katu i restorana u prizemlju, a nalazi se na atraktivnoj lokaciji u Tribunju, na samom ulazu na plažu Zamalin. Kuću su zajednički sagradili Mišo Kovač i misica bivše države Anita Kovač dok su bili u braku još početkom 80-ih godina prošlog stoljeća te u sklopu nje otvorili popularni restoran-pizzeriju. Nakon razvoda kuća je pripala Aniti i u njoj je živjela s nevjenčanim partnerom Vinkom Gulinom. Neko je vrijeme povremeno s majkom živjela i Mišina kći Ivana, danas također popularna pjevačica.
 

Iz kategorije: Vijesti