Datum objave: 14. Veljača 2017

FOTO: Šibenčani vole klasiku: Za Valentinovo najviše kupuju crvene ruže,sve brojniji kupci su žene

Snježana Klarić
Snježana Klarić

Šibenska tržnica rezervirana za cvjetni dio spremno je dočekala jutro 14. veljače, odnosno Valentinovo. Već od ranog jutra cvjećari Šibenčane dočekuju prigodnom ponudom – crvenim ružama.

 

- Očekivanja su uvijek ista, ali nikad se ne zna kakva će potražnja biti – kaže nam cvjećar Ive, dodajući da smo rano došli po odgovore prodaje li se kako ove godine prigodno cvijeće.


Znat će popodne, napominje.

 

 

Valentinovo izaziva podvojene osjećaje. Odnosno, neki ga vole i njeguju taj, nazovimo ga, praznik ljubavi, neki ga smatraju američkom izmišljotinom s ciljem ostvarivanja profita pa je nekima drži tzv. osmi mart.

 

Bilo kako bilo, uvijek je romantično, pomalo filmski vidjeti muškarca s ružom u ruci, a tih prizora nisu pošteđene šibenske žene jer, kako nam kaže Ive, kupuju svi.

 

- Ma sad svi kupuju ruže, kupuju se i muškarcima. I žene kupuju muškarcima. Romantički su i Šibenčani i Šibenčanke – odaje nam trgovac.

 

 

Stariji Šibenčanin, kupujući crvenu ružu svojoj supruzi, kazao je kako je s godinama izgubio i vid i sluh, ali naviku da na Valentinovo svojoj supruzi izmami osmijeh na lice cvijetom crvenih latica – neće nikad.


Crvene ruže valentinovska su klasika i u Šibeniku se mogu kupiti po cijeni od 15,00 kuna bez celofana, dok će romantik za onu finu upakiranu u ukrasni papir izdvojiti pet kuna više, odnosno 20,00 kuna.

 


I Šibenčani se, kako doznajemo, drže klasike dok im buketi ostalog cvijeća ne znače previše.

 

- Nismo mi takav grad. Mi smo više za klasiku, nitko neće eksperimentirati čak ni s drugim ružama osim crvenih jer imamo mi i druge vrste – odaje nam trgovac Ive.

 


Za bukete složenije od jedne ruže, raspoloženi kupci morat će izdvojiti i do 120,00 kuna no ljubav se ne mjeri u broju dobivenih ruža, obimu i šarenilu buketa već u toplini poljupca, a ono ne košta ništa.

 

 

Iz kategorije: Vijesti