Datum objave: 04. Veljača 2017

Drnišu za razvoj turizma novac Europe uz pomoć projekta Adriatic Canyoning

Šibenik News
Šibenik News

Na listi odobrenih projekata iz 1. poziva Interreg IPA prekogranične suradnje Hrvatska – BiH – Crna Gora 2014.-2020. našao se i projekt „Adriatic Canyoning“, koji je Grad Drniš, zajedno sa partnerima Gradom Širokim Brijegom, Općinom Grude, Gradom Obrovcem, Agencijom za razvoj Zadarske županije „Zadra Nova“, te Agencijom za izgradnju i razvoj Herceg Novog prijavio u lipnju 2016. godine.

 

Cilj ovog programa je jačanje socijalnog, gospodarskog i teritorijalnog razvoja prekograničnog područja između Hrvatske, BiH i Crne Gore. Projekt je prijavljen u okviru prioritene osi 3. Doprinos razvoju turizma i očuvanje kulturne i prirodne baštine sa ciljem jačanja i diversifikacije turističke ponude kroz prekogranični pristup i omogućavanje boljeg upravljanja kulturnom i prirodnom baštinom i njihovog održivog korištenja.

 

Ovaj program suradnje podržava strateški projekt „Jadransko zaleđe“, koji je usmjeren na pružanje poticaja za razvoj seoskog turizma i povezane infrastrukture u prostorima zaleđa Hrvatke i BiH. Projekt uključuje stvaranje vizualnog identiteta turističkih proizvoda „Jadranskog zaleđa“, aktivno promicanje odredišta putem raspoloživih informacijskih kanala, utvrđivanje prioritetnih ulaganja i tehničke pomoći i izgradnje kapaciteta za lokalne dionike zainteresirane za program.

 

Projektom „Adriatic Canyoning“ je obuhvaćeno područje Peć mlini i vrelo Borak u Hercegovini, kanjon rijeke Čikole i Zrmanje u Hrvatskoj, te područje Vrbanja na planini Orjen u zaleđu Herceg Novog.

 

Projektom se predviđa te destinacije u jadranskom zaleđu organizirati kao Outdoor destinacije, koje će osim što će nadopuniti ponudu turistima koji posjećuju jadransku obalu, i same se pozicionirati na turističkom tržištu kao atraktivne lokacije ruralnog turizma sa novim atraktivnim turističkim sadržajima, usmjerenim ciljanim turističkim skupinama željnim aktivnog i adrenalinskog odmora, dakle onima koji su više za aktivni turizam, nego provođenje cijelog odmora na plaži.

 

Ciljna skupina su lokalno stanovništvo, lokalni turistički poduzetnici i iznajmljivači, mladi ljudi, turističke agencije i lokalne zajednice.

 

Ukupna vrijednost projekta je 1.997.489,25 EUR-a, od čega će se iz EU fondova financirati 85% vrijednosti projekta, a 15% će sufinancirati partneri sukladno vrijednosti svojih projekata.

 

Vrijednost projekta Grada Drniša je 354.775,05 EUR-a.

 

Planirano trajanje projekta je 30 mjeseci.

 

Projektom je planiran nastavak nedavno uspješno završenog projekta „Razvoj turizma na rubnim dijelovima NP Krka“ - uređenje cikloturističkih staza kroz Pakovo selo i Pokrovnik, koje bi se povezale na postojeće staze Miljevci – Trbounje. Planirano je i uvođenje sustava javnih bicikli na više punktova, kako bi se dodatno obogatila turistička ponuda, a time bi Drniš ušao i u mrežu javnih bicikli Vodice – Šibenik – Drniš, što bi osiguralo i bolju fluktuaciju turista na relaciji obala – zaleđe.

Planirano je i uređenje i opremanje Centra za razvoj kompetencija u ruralnom turizmu – prostora gdje bi se provodili specijalizirani treninzi postojećih i novih poduzetnika u ruralnom turizmu, koji je dosta specifičan u odnosu na turizam uz more. Ruralni turizam zahtjeva više znanja, vještina i truda turističkih djelatnika. U suradnji sa visokim učilištima razvijat će se posebni programi namijenjeni osobama koje se žele baviti ruralnim turizmom.

U tom centru bi se također razvijao i model razvoja ostalih destinacija partnera na projektu, razmjena znanja i kompetencija, prvenstveno stoga što Grad Drniš već ima određena iskustva u razvoju turizma, odnosno know-how.

Iz kategorije: Vijesti