Datum objave: 03. Veljača 2017

Siječanj i turisti: Šibensko - kninska županija ostvarila 8.600 noćenja, susjedna 47 tisuća

Snježana Klarić
Snježana Klarić

Trebat će još mnogo ulaganja i promocije dok turizam u zimskim mjesecima na području Šibensko – kninske županije zaživi u punom sjaju.

 

Prema podacima iz eVisitora, koji sadrži turistički promet realiziran u komercijalnom i nekomercijalnom segmentu, tijekom siječnja ove godine na području županije ostvareno je ukupno 2.680 dolazaka i 8.600 noćenja. Od gradova predvode Vodice i Šibenik.

 

Vodice su u istom periodu ostvarile 1.186 dolazaka što je manje od Šibenika koji je zabilježio 1.276 dolazaka. Međutim, Vodice su ostvarile bolji rezultat noćenja, točnije njih 3.805 za razliku od Krešimirovog grada koji je u siječnju ostvario 3.549.

 

- Iako siječanjske brojke nisu relevantan pokazatelj uspješne turističke sezone, veseli nas da smo i dalje u kontinuiranim porastima, te da se trendovi proteklih razdoblja nastavljaju. Ove indekse prate i dojmovi sa turističkih sajmova, gdje smo apsolutno hit destinacija, te očekujemo sjajne rezultate - kazala je za Šibenik News, Željana Šikić, direktorica Turističke zajednice županije. 


Međutim, prema podacima Turističke zajednice Grada Šibenika, od 1. do 31. siječnja u Krešimirovom gradu ostvareno je 3.361 noćenje što je manje od onog upisanog u eVisitor koji nam je proslijedila županijska Turistička zajednica.


Razliku u podacima čine nekomercijalni, vikend boravci koji se upisuju u eVisitor, objašnjava nam direktor šibenskog TZ-a, Dino Karađole.

 

Karađole je zadovoljan ostvarenim rezultatom budući da se radi o povećanju broja noćenja u odnosu na isti period lani za 30 posto iako priznaje da se radi o malim uzorcima.


Što se tiče ostalih gradova u županiji, preko sto noćenja u mjesec dana bilježe turističke zajednice u Bilicama, Općini Murter - Kornati, u Rogoznici i Pirovcu te u TZ Krapanj – Brodarica.

 

Grebaštica i Zlarin, prema statistici eVisitora, nisu ostvarili nijedan dolazak pa samim time nijedno noćenje.


Ipak, sve ove brojku ne sugeriraju ništa važnije dok ih se ne usporedi s podacima ostalih županija. Prema objavi Ministarstva turizma, Splitsko – dalmatinska županija ostvarila je 47 tisuća noćenja, a Split je jedan od pet gradova koji su ostvarili najveći promet kao destinacija u Hrvatskoj.

 

Dakle, 47 tisuća noćenja i 8.600 noćenja u trideset i jedan dana. Jedna brojka dokaz da se može i da je ostvarivo, druga brojka da moramo još puno pure papati.
 

Iz kategorije: Vijesti