Sidebar Menu

Datum objave: 03. Veljača 2017

Tomislav Horvatinčić u veljači ponovno na sudu, ponovno pred sutkinjom Majom Šupe

Šibenik News
Šibenik News

U ponedjeljak, 20. veljače, na Općinskom sudu u Šibeniku počinje ponovljeno suđenje zagrebačkom poduzetniku Tomi Horvatinčiću (70), optuženom za izazivanje pomorske nesreće 16. kolovoza 2011. godine u akvatoriju Primoštena u kojoj su na jedrilici Santa Piacenza poginuli talijanski supružnici iz Padove Francesco Salpietro i Marinela Patella Salpietro, piše Jutarnji list.

 

- Prva rasprava u ovom ponovljenom suđenju protiv optuženog Tomislava Horvatinčića u predmetu K-340/18 zakazana je u 9,30 sati, a predmet je ponovno dodijeljen sutkinji Maji Šupe – kazala nam je Melina Gulin Pavlaković, sutkinja i glasnogovornica Općinskog suda u Šibeniku.

 

Za podsjetnik je da je Vijeće Županijskog suda u Zadru 16. studenog 2016. godine, po službenoj dužnosti ukinulo prvostupanjsku nepravomoćnu presudu šibenskog Općinskom suda te predmet vratilo na ponovno suđenje istom sudu. Tom prvostupanjskom presudom godinu dana ranije, sutkinja Maja Šupe proglasila je Tomu Horvatinčića krivim za izazivanje pomorske nesreće u kojoj je svojim gliserom Santa Marina naletio i pregazio talijansku jedrilicu kod otočića Lukovića, te je osuđen na uvjetnu kaznu zatvora od 20 mjeseci uz rok kušnje od tri godine.

 

Na ovakvu presudu šibenske sutkinje Maje Šupe žalbu je podnijela općinska državna odvjetnica Irena Senečić. Ona je u žalbi navela kako je u slučaju Horvatinčić presudom Općinskog suda u Šibeniku Maje Šupe, došlo do bitnih povreda odredaba kaznenog postupka, a zbog pogrešno i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja, kao i zbog odluke o težini kazne i neizrečenoj sigurnosnoj mjeri zabrane upravljanja plovilima. Za Tomu Horvatinćića, tužiteljica Senečić u svojoj žalbi zatražila je bezuvjetni zatvor, te navela sve proceduralne propuste u presudi. Ona je smatrala da je Horvatinčić kriv za pomorsku nesreću iz neizravne namjere kada je upravljajući svojom motornom jahtom naletio na talijansku jedrilicu, a ne iz nehaja kako to stoji u donesenoj presudi sutkinje Šupe. U žalbi je također navela kako i nehaj prema kaznenom zakonu automatski podliježe bezuvjetnoj zatvorskoj kazni, te kako ni po toj osnovi zagrebačkom poduzetniku nije mogla biti izrečena uvjetna kazna zatvora.

 

U svojoj, pak, žalbi, odvjetnici Tome Horvatinčića – Branko Baica, Veljko Miljević i Velimir Došen, za svog branjenika zatražili su oslobađajuću presudu, pozivajući se na sudsko vještačenje pomorskih stručnjaka koje je išlo u prilog Horvatinčiću. Također, oni su se u svojoj žalbi pozvali na činjenicu prema kojoj je Horvatinčić imao privremenu duševnu poremećenost u vrijeme izvršenja kaznenog djela.

 

Zanimljivo je da Vijeće Županijskog suda nije razmatralo podnesene žalbe ni tužiteljstva, ni Horvatinčićeve obrane, već je odluku o poništenju prvostupanjske presude donijelo po službenoj dužnosti, odnosno zbog utvrđenih formalno-pravnih pogrešaka tijekom sudskog postupka. Kako doznajemo, u ovom ponovljenom suđenju Tomi Horvatinčiću tužiteljstvo će ponovno zastupati općinska državna odvjetnica Irena Senečić, dok će zagrebačkog poduzetnika ponovno braniti šibenski odvjetnik Branko Baica te njegove kolege iz Zagreba Veljko Miljević i Velimir Došen.
 

Iz kategorije: Vijesti

logo footer 1
Trg Andrije Hebranga 11a, 22 000 Šibenik

logo footer 2
logo footer 3

Koristimo kolačiće kako bi Vam pružili bolje korisničko iskustvo. U skladu s novim smjernicama privatnosti, moramo Vas upitati za pristanak prilikom korištenja kolačića.
Saznaj više Prihvaćam