Sidebar Menu

Datum objave: 31. Siječanj 2017

U Hrvatskoj godišnje prosječno smrtno strada 35 građana od posljedica požara na objektima

Šibenik News
Šibenik News

Hrvatska vatrogasna zajednica upozorava na katastrofalne posljedice požara objekata i otvorenog prostora koje su se osjetile i na području Šibensko – kninske županije.

 

Od početka sezone grijanja, vatrogasci bilježe velik broj intervencija na požarima objekata. Zbog sušnog vremena raste i broj požara otvorenog prostora, a o opasnosti koje požari predstavljaju govori podatak da u Hrvatskoj godišnje prosječno smrtno strada 35 građana, dok je lakše ili teže ozlijeđeno oko 100 građana.


Većina intervencija na objektima povezana je s neispravnim dimovodnim cijevima, kao što je slučaj u Istarskoj i u Krapinsko-zagorskoj županiji gdje je zabilježeno nekoliko požara dimnjaka. Nažalost, u nekoliko navrata ovi su požari imali i smrtne posljedice. Tako je tijekom noći sa 22. na 23. siječnja u požaru objekta preminuo je 50-godišnjak u Galižani.


U požaru u Vinkovcima 30. siječnja smrtno su stradale 3 starije osobe koje su živjele u iznimno teškim materijalnim uvjetima. Pretpostavlja se da su se nastradale osobe grijale na improviziranom ložištu te da se požar lako proširio na okolni materijal u prostoriji.
S blagim poboljšanjem vremenskih uvjeta počeli su i poljoprivredni radovi. Koliko je i sada velika opasnost pri spaljivanju korova zbog dugog sušnog razdoblja govori podatak da je stariji muškarac smrtno stradao 27. siječnja pri spaljivanju korova kod Šibenika.

 

Unatoč brojnim preventivnim apelima vatrogasaca, ovakvi slučajevi su gotovo svakodnevni što svjedoči da velik broj građana i dalje ne shvaća ozbiljno požarnu opasnost i njezine moguće posljedice.

 

- Molimo građane da se drže uputa vatrogasaca te ostalih nadležnih službi, prvenstveno uputa dimnjačarske službe vezano za održavanje i uporabu peći na kruta goriva i dimovodnih kanala jer samo zajedničkim preventivnim djelovanjem možemo spriječiti nove tragedije - apeliraju, dodajući da se pripazi osobito na starije članove obitelji ili susjede koji žive u samačkim domaćinstvima ili su slabijeg materijalno-imovinskog stanja. - Redovito obiđite takve osobe, pomognite im u pripremi i nabavi ogrjeva - poručuju iz HVZ-a.

 

Savjeti vatrogasaca:
- provjerite i očistite dimovodne cijevi te peći na kruta goriva prije paljenja vatre
- ne palite vatru na otvorenom tijekom vjetrovita vremena
- ne ostavljajte otvorena ložišta bez nadzora
-svako spaljivanje na otvorenom prijavite nadležnoj javnoj vatrogasnoj postrojbi ili dobrovoljnom vatrogasnom društvu
- mole se starije osobe i osobe slabijeg zdravlja da ne spaljuju biljni otpad
- pripazite na starije i nemoćne sugrađane
- kod jako niskih temperatura, ukoliko nije nužno, ne napuštajte objekte.
 

Iz kategorije: Vijesti

logo footer 1
Trg Andrije Hebranga 11a, 22 000 Šibenik

logo footer 2
logo footer 3

Koristimo kolačiće kako bi Vam pružili bolje korisničko iskustvo. U skladu s novim smjernicama privatnosti, moramo Vas upitati za pristanak prilikom korištenja kolačića.