Datum objave: 30. Siječanj 2017

Ministarstvo znanosti i obrazovanja traži vraćanje izložbe "Anna Frank" u šibensku Tehničku školu

Diana Ferić
Diana Ferić

Ministarstvo znanosti i obrazovanja pozvalo je ravnatelja Tehničke škole u Šibeniku Josipa Belamarića i predstavnike udruge HERMES koja je organizirala izložbu „Anna Frank – povijest za sadašnjost“ da međusobno izglade nesuglasice i prijepore te ta izložba koja je odmah po otvaranju bila povučena bude postavljena u toj školi.

 

„Po svemu sudeći prijepor je nastao zbog manjkave komunikacije temeljene na pretpostavkama i nepotpunim informacijama. Ministarstvo stoga iskazuje žaljenje zbog povlačenja izložbe i nepotpuno sagledanih posljedica koje je ta nepromišljena odluka prouzročila u hrvatskoj javnosti, pa i šire. Činjenica da je od 2013. do danas izložba „Anne Frank - povijest za sadašnjost” u Hrvatskoj uspješno prikazana 23 puta i da ju je vidjelo 40.000 posjetitelja, pokazatelj je da je Hrvatska senzibilizirana za žrtve holokausta i da je taj događaj duboko urezan u njezino pamćenje jer je i sama u svojoj nedavnoj prošlosti na putu k samostalnosti i međunarodnom priznanju iskusila neopisivu patnju i podnijela neizrecivu žrtvu.U tom slučaju nužno je u međusobnoj komunikaciji temeljitije se upoznati s ciljevima i ključnim porukama izložbe“, stoji u priopćenju tog ministarstva. Ne spominju moguću odgovornost ravnatelja već samo da su tražili njegovo očitovanje kao i očitovanje HERMES –a.

 

Ravnatelj Tehničke škole danas na to nije imao komentar tako da se ne zna hoće li prijeći preko svojih kritika i dopustiti da ta izložba bude postavljena u njegovoj školi. Podsjetimo, za njega je sporno šest panela koji govore o zbivanjima u 2. svjetskom ratu na području Hrvatske jer su, kako je izjavio, na njima ustaše prikazane kao koljači, a partizani kao cvijeće što je za njega unošenje politike u škole. Šibensko – kninski župan Goran Pauk koji je pokazao razumijevanje za reakcije ravnatelja Belamarića ipak smatra da bi se izložba trebala vratiti u Tehničku školu, a predlaže da učenici te škole izrade svoje panoe sa svojim viđenjima zbivanja u Drugom svjetskom ratu.

 

Osim u Hrvatskoj, ova izložba bila je postavljena u 40 zemalja diljem svijeta. Organizator je izložbe u Hrvatskoj udruga Hrvatske edukacijske i razvojne mreže za evoluciju (HERMES) u suradnji s Kućom Anne Frank. U Kući Ane Frank, koja stoji iza te izložba, ponavljaju kako je ta izložba prošla niz stručnih recenzija i da je sve što je prikazano u skladu s povijesnom istinom.

 

, Ministarstvo poziva sve odgojno-obrazovne ustanove i djelatnike, ali i cjelokupnu hrvatsku javnost, da se u duhu pomirenja, u ovakvim i sličnim situacijama, oslobodi ideoloških prijepora. Valja usmjeriti svoj pogled prema univerzalnim i trajnim vrijednostima koje poučava prerana smrt kako Anne Frank tako i tolikih drugih nevinih žrtava tijekom triju totalitarizama. Europa je iskusila kako na tim vrijednostima graditi bolji i pravedniji svijet.
 

Iz kategorije: Vijesti