Sidebar Menu

Datum objave: 25. Siječanj 2017

Crno na bijelo: Hrvatska je korumpirana zemlja, stanje gore nego 2015.

Šibenik News
Šibenik News

Transparency International Hrvatska (TIH) objavio je priopćenje o položaju Hrvatske na ljestvici od 176 država prema Indeksu percepcije korupcije 2016. Prema toj ljestvici Hrvatska je na 55. mjestu sa 49 bodova čime Lijepa Naša bilježi nazadovanje u odnu na godinu ranije i to za dva boda.

 

Prema Indeksu percepcije korupcije, istraživanju Transparency Internationala, najtransparentnije države u 2016. godini su Danska s 90, Novi Zeland s 89 i Finska s 88 bodova. Najkorumpiranije države su Južni Sudan s 11 i Somalija sa samo 10 bodova.

 

Hrvatska se ubraja u korumpirane države Europske unije, a osim nas lošije su Mađarska i Rumunjska s 48 bodova, Italija s 47 bodova, Grčka s 44 boda i Bugarska s 41 bodom.

 

U odnosu na države regije najviše su napredovale Kosovo i Albanija za 3 boda, Srbija za 2,a Bosna i Hercegovina, Crna Gora i Slovenija za 1 bod. Hrvatska je pala za 2 boda, a Makedonija za 5 bodova. Slovenija sada ima 61 bod, Hrvatska 49, Crna Gora 45, Srbija 42, Bosna i Hercegovina i Albanija 39, Makedonija 37, a Kosovo 36 bodova.

 

-  Indeks percepcije korupcije za 2016. godinu pokazuje da je Hrvatska nazadovla u borbi protiv korupcije za dva boda i da se ponovo ubraja u korumpirane države. Transparency International objašnjava da je korupcija na globalnoj razini porasla zbog nejednakosti i jačanja populizma. Transparency International Hrvatska smatra da korupcija nije i ne smije biti povezana s ideologijom, već je rezultat pohlepe koja nije niti lijeva niti desna. To je jedini objektivan kriterij na kojem bi se morao temeljiti svaki istraživački rad o percepciji korupcije u institucijama pojedine države - obavještavaju iz TIH.

 

Objašnjenje Transparency Internationala, njemačkog NGO-a, o povećanju korupcije u pojedinim državama ne temelji se na tim načelima.

 

- Hrvatska se mora okrenuti vlastitim snagama u prevenciji borbe protiv korupcije i vlastitoj političkoj volji, kako bi se osigurala transparentnost rada političkih institcija i potaknuti aktivizam građana u svakodnevnom zalaganju za pozitivne društvene vrijednosti poput povjerenja, a pogotovo poštenja - istaknula je dr.sc. Davorka Budimir, predsjednica udruge Transparency International Hrvatska.

 

 

Naslovna fotografija: Arhiva, mladi SDP-ovci obilježavaju Međunarodni dan borbe protiv korupcije 2015.

Iz kategorije: Vijesti

logo footer 1
Trg Andrije Hebranga 11a, 22 000 Šibenik

logo footer 2
logo footer 3

Koristimo kolačiće kako bi Vam pružili bolje korisničko iskustvo. U skladu s novim smjernicama privatnosti, moramo Vas upitati za pristanak prilikom korištenja kolačića.