Datum objave: 24. Siječanj 2017

Ekonomska emigracija: Hrvatska u godinu dana ostala bez 60 tisuća radnika

Snježana Klarić
Snježana Klarić

Prema prvim objavljenim podacima na mrežnim stranicama Državnog zavoda za statistiku, stopa registrirane nezaposlenosti u Hrvatskoj u prosincu 2016. godine iznosila je 14,8 posto. Riječ je o trećem mjesecu u nizu da broj nezaposlenih raste na mjesečnoj bazi. No u odnosu na prosinac 2015. godine kada je stopa nezaposlenosti iznosila 17,9 posto, riječ je, dakle, o padu.

 

Krajem prošle godine broj nezaposlenih iznosio je oko 236 tisuća nezaposlenih, a posljednje brojke za HRT komentirao je Mladen Sirovica.

 

-  Situacija gdje nezaposlenost raste uobičajena je pri kraju svake godine, jer su se sezonski zaposlenici vratili na Zavod za zapošljavanje. No, kad se promatra godišnja razina, ipak je broj nezaposlenih značajno pao. U prosincu 2015. nezaposlenost je iznosila gotovo 18%. Dakle, u godinu dana broj nezaposlenih smanjio se za gotovo 50 tisuća. Stoga bi se očekivao i rast zaposlenih. Međutim, i taj je broj na godišnjoj razini manji za otprilike 10 tisuća. Kad bismo zbrojili ta dva podatka, dolazimo do zaključka da je s tržišta rada otišlo oko 60 tisuća ljudi u samo godinu dana, što je primarno posljedica iseljavanja - kazao je SIrovica za nacionalnu televiziju.

 

O masovnom iseljavanju kao ključnom razlogu pada broja nezaposlenih u Hrvatskoj u jednom trenutku komentirao je i Zvonimir Savić, direktor HGK-ova Sektora za financijske institucije, poslovne informacije i ekonomske analize. Svojedobno smo pisali o tvrdnji direktora Savića da je na smanjenje pritiska na tržište rada utjecala ekonomska emigracija i nepovoljan demografski trend.

 

 

 

Iz kategorije: Vijesti