Datum objave: 20. Siječanj 2017

Šibenska Antifa traži hitnu smjenu ravnatelja Tehničke škole

Snježana Klarić
Snježana Klarić

Antifa Šibenik, baš kao Nenad Stažić, SDP-ov saborski zastupnik, traži smjenu ravnatelja Tehničke škole u Šibeniku, Joška Belamarića i pozivaju sve koji dijele njihovo mišljenje da se prirdruže i pošalju prosvjedni mail županu šibensko - kninskom, Goranu Pauku.

 

- Antifa Šibenik ovim putem poziva sve antifašiste da zatraže hitnu smjenu ravnatelja Tehničke škole tako da pošalju prosvjedni email na adrese župana Gorana Pauka Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite., te na adresu županijskog odjela za prosvjetu Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. - pišu šibenski antifašisti.

 

Na njihovoj Facebook stranici može se pročitati cijelo priopćenje u kojem iznose svoje viđenje skandala za koji je u prvom redu zaslužan ravnatelj šibenske srednje škole kojemu se nije svidjela izložba Anna Frank: Prošlost za sadašnjost, a prenosimo ga u cjelosti.

 

Još jednom smo bili svjedoci negiranja genocida i Holokausta u tzv. NDH i to u našem Šibeniku od strane Josipa Belamarića, ravnatelja javne ustanove - Tehničke škole u Šibeniku.

 


Nakon što je iz svoje škole izbacio izložbu “Anne Frank – povijest za sadašnjost” izjavio je da je "očekivao samo panoe koji su vezani isključivo uz Annu Frank". Očito nije očekivao da je Anne Frank simbol žrtava fašističkog režima kakvih je bilo na stotine tisuća u NDH. Te da se ljaga Holokausta ne može samo prebaciti na naciste i Nijemce s obzirom da je na izložbi prikazano i kako su žusto i poduzetno ustaše riješili "Židovsko pitanje" u NDH.

 


Ravnatelj je i otvoreno lagao da je odbio "šest panoa o ustašama i partizanima". Autor tog djela izložbe, povjesničar Miljenko Hajdarović, poznati i kao urednik hvaljenog Hrvatskog povijesnog portala prikazao je, među ostalim, stradanje Židova u NDH kroz sudbine domaćih djevojčica i dječaka – Lee Deutch, Vojka Sterka i Ota Konsteina – koje su vrlo slične onoj Anne Frank. Jedan panel podsjeća na hrabrost Diane Budisavljević koja je tijekom Drugog svjetskog rata iz logora diljem Hrvatske spasila oko 12.000 djece, pretežito srpske nacionalnosti. Ukazano je i nedavne ratove u BiH i Hrvatskoj, prije svega kroz problematiku stradanja djece. Antifašizam i partizani su, uz izuzetno šture i nepotpune informacije, predstavljeni – doslovno (!) – s leđa tek jednom fotografijom Šeste ličke divizije u koloni. Drugi, krajnje negativan „prikaz“ partizana preuzet je sa ustaškog promičbenog plakata. Ne samo da ravnatelj laže kada kaže da su na izložbi "ustaše prikazani kao koljači, a partizani kao cvijeće“, već ni autori panoa ne spominju da su upravo partizani omogućili Židovima da kroz priključenje narodnooslobodilačkoj borbi izbjegnu sigurnu smrt u ustaškim logorima smrti.

 


Predsjednik Izraela Yitzhak Navon poručio je Slavku Goldsteinu prilikom službenog susreta u Izraelu krajem sedamdesetih godina: "Molim vas da prenesete vašim sugrađanima i vašoj javnosti zahvalnost nas Izraelaca i svjetskog židovstva maršalu Titu, što je svojim pokretom omogućio da se pet tisuća pripadnika našeg naroda časno bori protiv najvećeg zla koje nas je zadesilo".

 


Židovi su bili na istaknutim pozicija u Narodnooslobodilačkom pokretu: Moša Pijade je, primjerice, bio član CK KPJ i član Vrhovnog štaba Narodnooslobodilačke vojske. Peti bataljon "Rapske brigade" bio je sačinjen od 240 Židova i jedna je od rijetkih židovskih vojnih formacija u Europi.

 


Jedan od vođa antifašističkog ustanka na samom šibenskom području, bio je narodni heroj Pavle Pap Šilja, kojeg su talijanski fašisti streljali u Skradinu 1941. godine, a komandir Prvog šibenskog partizanskog odreda Josip Pepo Polak je također bio Židov, a poginuo je kao komandant Svilajskog odreda u borbi s ustašama 1942. Miro Berger i Regina Berger, skojevci iz Šibenika od početka ustanka aktivno su se uključili u NOP, oni su s sudjelovali u vršenju sabotaža i diverzija dok nisu završili u talijanskom logoru, a nakon kapitulacije Italije priključili su se partizanima.

 


Ravnatelj istinu o ustaškom genocidu izbacuje iz škole uz floskulu da "ne želi politiku u školu", ali onda čini upravo suprotno - niže fraze HDZ-ovih ideologa i povijesnih revizionista. Tvrdnjom kako "neće ulaziti (u to ) jesu li ustaše to radile što su radile" ravnatelj jedne osnovne škole javno negira ili dovodi u pitanje povijesne činjenice o ustaškim rasnim zakonima, logorima smrti, nebrojenim masovnim zločinima, konačno, i o Holokaustu kao takvome. Istovremeno smatra da je izložba o Anni Frank adekvatano mjesto izjednačavanja Holokausta i "zločina nad Hrvatima na Bleiburgu". Jednako je tako povijesna činjenica da je Bleiburg jedan od brojnih europskih primjera krvavog kraja rata, poraza fašizma i onih koji su četiri godine poticali bratoubilačku mržnju, provodili nesmiljeni genocid i Holokaust na ovim prostorima.

 


Postavljenje Gologa otoka i sukob unutar partije u priču o ustaškom genocidu, dodatno potencira dojam kako je ravnatelj ili obrazovanjem nekvalificiran da obnaša dužnost ravnatelja ili da naprosto trabunja pamflete proustaških snaga koje već dulje vrijeme slobodno kontaminiraju, obmanjuju i vrijeđaju hrvatsku javnost, ne prežući ni od ustaševanja u Jasenovcu.

 


U državi u kojoj su sve vrijednosti potpuno izvrnute pa ustaški pozdravi na mjestu jasenovačkog Luburićeva stožera postaju delikatna pitanja. U državi gdje se pripadnici paravojnih postrojbi HOS-a koji su se sami nazivali ustašama, svoje postrojbe imenovali po ustaškim zločincima i kleli se u Antu Pavelića i granicu na Drini nazivaju "borcima za slobodu i demokraciju”. U takvoj državi ne očekujemo da se kazneno goni još jedno negiranje genocida i Holokausta što su ga počinile ustaše. No očekujemo da cjelokupna javnost napokon jasno kaže da joj je dosta fašizacije društva, da joj je dosta izjednačavanja ustaša s Hrvatima, te da partizanski Šibenik ne dopusti da ga se još jednom ovako povlači po blatu kao prvi grad iz kojega je izbačena međunarodna izložba o Anni Frank.

Iz kategorije: Vijesti