Sidebar Menu

Datum objave: 20. Siječanj 2017

Skandal s izložbom o Anni Frank i holokaustu došao do državne razine

Diana Ferić
Diana Ferić

Nenad Stazić , saborski zastupnik SDP –a reagirao je danas na sjednici sabora zbog povlačenja Izložbe Anne Frank: Povijest za sadašnjost iz Tehničke škole u Šibeniku i odluke ravnatelja te škole Josipa Baranovića da se ne postave panoi na kojoj su prikazana zbivanja u Hrvatskoj u 2. svjetskom ratu jer da nisu prikazani zločini partizana nego samo ustaša. Zatražio je trenutnu smjenu ravnatelja Belamarića. U vezi s tim slučajem danas je priopćenje za novinare poslalo HERMES (Hrvatska Edukacijska i Razvojna Mreža za Evoluciju Sporazumijevanja) koji je organizator izložbe.

 

Priopćenje HERMES-a prenosimo u cijelosti:

 

"Izložba Anne Frank: Povijest za sadašnjost namijenjena je prvenstveno djeci i mladima te se koristi metodologijom vršnjačke edukacije. Jedna od ključnih poruka izložbe je da su djeca prečeste i nevine žrtve rata.

U skladu s ovom temom svaka lokalizacija izložbe, pa tako i hrvatska, sadrži šest panela koji se bave djecom žrtvama rata u lokalnome kontekstu. Hrvatski paneli pričaju priče djece koja su stradala u Jastrebarskom, ali i Zagrebu, Vukovaru i Sarajevu te drugim gradovima. Tijekom radionica za učenike vodiče obrađuju se različite teme iz Drugog svjetskog rata, a učenike se potiče da istraže različite povijesne perspektive. Mi ne bježimo od spominjanja Bleiburga, Golog otoka, savezničkog bombardiranja Hiroshime i Nagasakija - i to su teme koje propitujemo tijekom dvodnevne edukacije i koje učenici vodiči itekako spominju u svome vođenju izložbom. Međutim, naglasak ostaje na spoznaji da djeca poput Anne Frank, Lee Deutsch, Aleksandre Zec ili Nine Zeljković ne smiju snositi posljedice političkih i ratnih sukoba neovisno o tome kojoj etničkoj ili vjerskoj skupini pripadaju.

Nažalost, u posljednje smo vrijeme svjedoci sve učestalijoj instrumentalizaciji povijesti od strane političara i drugih interesnih skupina koji lažnim dihotomijama stvaraju podjele između “nas dobrih” i “njih loših”. Takvom se lažnom i pojednostavljenom podjelom nikad nismo bavili, niti to želimo. Budući da nam je ‘evolucija sporazumijevanja’ i u nazivu i u ciljevima udruge, smatramo da dijalogom o teškim temama i uvažavajući mnogobrojne povijesne perspektive rasterećujemo sadašnjost od tereta prošlosti.

Žalimo zbog situacije koja je nastala u šibenskoj Tehničkoj školi u prvome redu jer nam je žao učenika koji su prošli obuku za vodiče, a na kraju nisu dobili priliku educirati svoje vršnjake. Bili smo spremni na kompromise oko ostanka izložbe, ali naše je rješenje odbijeno te je ravnatelj Belamarić ostao pri zahtjevu za uklanjanjem zadnjih šest panoa. Budući da je tema putujuće izložbe podizanje svijesti o Drugom svjetskom ratu i njegovu značenju za druge zemlje u Europi, izložbu smo povukli. Uklanjanjem zadnjih šest panoa ojačavamo ideju da je Drugi svjetski rat nešto što se događalo “tamo nekim” Nijemcima i Židovima i da se taj rat tiče samo njih. Ignorirati činjenicu da je i Hrvatska itekako bila dio tog rata je zatiranje povijesti i na takav lažni kompromis nismo spremni.

Izložba je u Republici Hrvatskoj postigla izniman uspjeh, odlično je prihvaćaju i učenici i nastavnici što možemo vidjeti da je od otvorenja u rujnu 2013. godine posjetila 23 hrvatska grada i da ju je – bez prigovora ili incidenata – posjetilo više od 40.000 učenika i odraslih posjetioca. Zahvaljujući tome, Kuća Anne Frank u suradnji s HERMES-om potaknuta je na stvaranje regionalnog projekta u kojem su nastale putujuće izložbe u Bosni i Hercegovini, Makedoniji i Srbiji. I njihove se izložbe, pored panela o životu Anne i njene obitelji prije i tijekom Drugog svjetskog rata, sastoje od lokalnih panela kroz koje se učenici vodiči i posjetitelji imaju priliku informirati o povijesnim zbivanjima, dječjim žrtvama rata te masovnim povredama ljudskih prava u svojim zemljama.

Za kraj i promišljanje ostavljamo poznati citat koji potiče HERMES-ov rad: "Oni koji zaborave povijest…ili od nje ne uče, osuđeni su ponavljati je." (George Santayana)", zaključuje se u priopćenju HERMES-a, koje potpisuje koordinator izložbe Tvrtko Pater.

Iz kategorije: Vijesti

logo footer 1
Trg Andrije Hebranga 11a, 22 000 Šibenik

logo footer 2
logo footer 3

Koristimo kolačiće kako bi Vam pružili bolje korisničko iskustvo. U skladu s novim smjernicama privatnosti, moramo Vas upitati za pristanak prilikom korištenja kolačića.
Saznaj više Prihvaćam