Datum objave: 13. Siječanj 2017

Korak bliže boljim sniženjima: Jeftinija internet kupovina zahvaljujući Biljani Borzan

Šibenik News
Šibenik News

Hrvatska zastupnica u Odboru za unutarnje tržište i zaštitu potrošača Biljana Borzan je imenovana Izvjestiteljicom Europskog parlamenta za pregovore o Uredbi o prekograničnoj dostavi paketa. Jedan od glavnih ciljeva Uredbe je smanjiti neopravdane razlike u cijenama dostave i sniziti cijene dostave koje plaćaju potrošači i mala poduzeća.

Najveću promjenu Uredba će donijeti za kupce preko interneta. Naime, online kupovina je u porastu, a EU planira cijeli niz mjera kojima bi se pojačao njen rast, poput olakšane prekogranične dostave, bolje zaštite potrošača, mogućnosti da svaki potrošač bilo gdje iz EU može naručivati po transparentnim uvjetima.
 

- Samo pet posto prekograničnih dostava je besplatno, a istraživanja su pokazala da je cijena prekogranične dostave često i do pet puta veća od domaćih cijena. I to ne bi sve skupa bilo neobično kada bi cijene dostave rijetko imale veze s udaljenošću ili cijenom rada. Često se događa da bez očitog razloga građani za 200 kilometara plate dva ili tri puta više nego za 500 km -, kaže Biljana Borzan.



Elementi protiv takve diskriminacije već postoje u europskoj legislativi, a novom Uredbom o prekograničnoj dostavi se želi postići harmonizacija tržišta dostave paketa i transparentnost cijena kako bi se potrošačima omogućilo kupuju po jednakim uvjetima.



- Gotovo polovica potrošača u EU ne kupuje online iz drugih država članica zbog problema dostave. Najgore je što u nekim slučajevima u zadnjem koraku kupnje saznaju da uopće nema dostave u njihovu zemlju. U realnoj trgovini to je kao da ti trgovac kaže "ne, mi ne prodajemo Hrvatima". To je na zajedničkom tržištu nedopustivo - kazala je Biljana Borzan.



Ukidanjem barijera za online kupovinu, Europska komisija predviđa da bi povećanje online trgovine s trenutačnih 5 na 15 posto značilo rast BDP-a na razini Unije za 1,7 posto.
 

- Naši građani me često pitaju kada ćemo imati sniženja kakva su u Zapadnoj Europi. Jeftinijom dostavom smo korak bliže tome. Vjerujem da će ova Uredba rezultirati većom mogućošću naših građana da kupuju iz cijele EU po pristupačnim i transparentnim cijenama - kaže Biljana Borzan.
 

Iz kategorije: Vijesti