Datum objave: 04. Siječanj 2017

Hrvatska se oprašta od velikana: Šjor Ivo, lako ti sve bilo! Adio, profesore!

Snježana Klarić
Snježana Klarić

Teška srca hrvatski kulturni krug oprašta se od velikana pisane riječi, književnika Ive Brešana koji je u 81. godini preminuo 3. siječnja u Zagrebu.

 

Sahrana Ive Brešana održat će se u ponedjeljak, 9. siječnja, na Gradskom groblju Kvanj u Šibeniku s početkom u15 sati, dok će komemoracija u počast hrvatskom književnom bardu biti upriličena u Hrvatskom narodnom kazalištu u Šibeniku istoga dana u 12 sati.

 

Od velikana rođenog u Vodicama, a koji je svoj životni vijek proveo u Šibeniku, u međuvremenu, opraštaju se mnogi, pa tako i ministrica kulture Nina Obuljne Koržine.

 

Njeno pismo sućuti objavljeno je na mrežnoj stranici Ministarstva kulture.

 

- Stvarajući neumorno impresivan niz godina, Ivo Brešan iza sebe ostavlja velik književni opus po kojem će ga, naročito kao jednog od najpopularnijeg i najomiljenijeg dramatičara i filmskog scenarista, pamtiti brojne generacije široke publike – od vjernih čitatelja, poznavatelja i ljubitelja lijepe književnosti, do brojnih kazališnih i filmskih gledatelja koji su s veseljem i užitkom pratili uprizorenja njegovih tekstova.

 

Svojim je djelima Ivo Brešan obilježio hrvatsku kulturu trajno svjedočeći o tome da se istinska naklonost čitatelja i gledatelja može pridobiti visokom kvalitetom – lijepim stilom, mudrom mišlju, promišljenom kritikom i velikim idejama koje su bliske svakom čovjeku.

 

Njegovim odlaskom hrvatska kulturna scena ostaje bez iznimnog čovjeka. Iako će, naročito u životima njegovih bližnjih, tu prazninu biti nemoguće popuniti, djela Ive Brešana ostat će i dalje živjeti u novim uprizorenjima, u novim projekcijama filmova nastalima po njegovim scenarijima, u novim čitateljima koji će otkrivati ljepotu i jasnoću njegova književnog stila. Uvjereni smo da će i generacije koje dolaze prepoznati istinske ljudske i umjetničke vrijednosti koje nam je Ivo Brešan ostavio kao svoju baštinu – stoji u izrazi iskrene sućuti.

 

Kruno Lokotar jedan od organizatora Festivala ljevice i alternative Fališ u Šibeniku imao je što za reći o generacijama starijem kolegi po pisanoj riječi.

 

- Umro je Ivo Brešan. Dugo je bio loše nakon pada, baš se nezgodno polomio. Zvao sam ga ljetos na Fališ, ali bilo mu je komplicirano i teško do grada. Mislim da mu se više nije ni dalo. Kada je malo poslije otišla njegova dobra Jela, znao sam da je umro i dobar dio njega. Na slici je s Vinkom, na FAK-u 2002. godine, koji je junački odradio slomljene lijeve ruke (zato je tako drži), također nakon jednog pada. Šjor Ivo, lako ti sve bilo – posvetio je Kruno nekoliko redaka Brešanu.

 

Od Ive Brešana lijepim mislima oprostio se i nekadašnjih šibenski dogradonačelnik, Petar Baranović.

 

- Kada me večeras stigla vijest o njegovom odlasku, začudo nisam bio iznenađen ni pretjerano tužan! Jednostavno sam u mislima zaključio da se desilo nešto s čim se on pomirio kad nas je napustila njegova i naša Jela... Svaki je pažljivi promatač tog dana na Jelinom ispračaju u njegovom pogledu i držanju mogao primjetiti tugu i odluku da se od nje ne odvaja na dugo! Profesor je bio ispred svog vremena, briljantan pisac i intelektualac koji nikad nije pristao živjeti u nametnutim ideološkim šablonama! Možda u životu nisam pročitao mnogo ni dovoljno, ali njegov opus jesam i to gotovo u cijelosti. Svi koji smo doživjeli tu privilegiju, neizmjerno mu dugujemo. Sad je konačno izmaknuo primitivizmu i gluposti, i gotovo da ga mogu zamisliti kako u Jelinom društvu, blago nasmijan promatra nas koji smo i dalje zarobljeni u formi vlastite prolaznosti! Adio profesore, pamtit ću Vas i uzeti si za pravo ponoviti gradivo i prošetati još jednom vašom književnom stazom! Korak po korak... – poručio je političar.


- Imali smo izuzetnu čast što je upravo profesor Brešan 1996. godine otvorio prostorije ponovno ustanovljene Pučke knjižnice i čitaonice Vodice, tada smještene u Bažani. Nedavno su u čast njegovog 80. rođendana vodički kazališni amateri izveli predstavu „Mastodont" – prisjetili su se iz Gradske knjižnice u Vodicama.

 

 

Iz kategorije: Vijesti