Sidebar Menu

Datum objave: 02. Siječanj 2017

Konačno ugašen požar na Promini, županijska Vatrogasna zajednica upozorava na posljedice

Snježana Klarić
Snježana Klarić

Nakon pet dana vatrene stihije, požar na Promini, u Šibensko - kninskoj županiji, konačno je ugašen. Požar je proglašen ugašenim točno u 10.00, doznajemo iz Županijskog centra 112. Ukupna opožarena površinaiznosi 380 ha, na intervenciji sudjelovali: JVP Drniš, JVP Knin, JVP Šibenik, JVP Vodice, DIP Šibenik, DVD Biskupija, DVD Drniš te zračne snage. Dobra vijest je i da trenutačno na području županije nema aktivnih požara, a mnogi se nadaju da će tako ostati - što duže to bolje.

 

Da bi tako i bilo pobrinuli su se u Vatrogasnoj zajednici Šibensko - kninske županije odakle stiže upozorenje o neopreznom spaljivanju biljnog otpada i loženju vatre kao najčešćim uzrocima velikih požara otvorenoga prostora u Hrvatskoj.

 

- Svakoga se dana dogodi 30 požara, a svaki treći dan jedna je osoba ozlijeđena zbog požara - stoji na mrežnoj stranici županijske Vatrogasne zajednice čiji djelatnici nisu imali mirnu, sretnu i veselo proslavu stare godine, odnosno doček nove.

 

Novčanom kaznom u iznosu od 15.000,00 do 150.000,00 kuna ili kaznom zatvora do 60 dana kaznit će se za prekršaj fizička osoba koja izazove požar. Osoba koja izazove požar iz nehaja kaznit će se za prekršaj novčanom kaznom od 2.000,00 kn do 15.000,00 kn.
Nepromišljenim spaljivanjem može se počiniti i kazneno djelo dovođenja u opasnost života i imovine opće opasnom radnjom ili sredstvom za koje se može izreći kazna zatvora do tri godina, ako je djelo počinjeno iz nehaja, a ako je počinjeno s namjerom propisana je kazna zatvora od šest mjeseci do pet godina, ovisno o posljedicama- podsjeća VZ Šibensko - kninske županije.

 

Vatrogaci savjetuju da umjesto spaljivanja biljnih ostataka razmislite o njihovu ekološkom zbrinjavanju čime se štiti okoliš, ne stvara se materijalna šteta niti se ugrožavaju ljudski životi.


Ukoliko se pojedinci ipak odluče na spaljivanje, nužno je da postupaju sukladno odluci njihove općine, grada i županije kojom su definirani rokovi i uvjeti pod kojima se smije spaljivati biljni otpad.


Važno je znati:


• vatru ne palite za vjetrovita vremena, za vrijeme sušnih razdoblja, u vrijeme sazrijevanja žitarica i žetve, u blizini miniranih i minsko-sumljivih površina. Biljni otpad nemojte paliti u šumama, lovištima i parkovima
• prostor oko mjesta predviđenog za spaljivanje očistite od zapaljivog raslinja kako biste spriječili širenje požara
• pripremite sredstva za gašenje požara: vodu, pjenu, prah, a ukoliko nemate aparate za početno gašenje požara, poslužit će i pijesak, lopate i sl.
• ne spaljujte istovremeno velike količine raslinja
• osobe koje su koristile ložišta na otvorenome, dužne su kontrolirati izgaranje i ne smiju napuštati mjesto dok se vatra u potpunosti ne ugasi
• sve pravne ili fizičke osobe koje namjeravaju ložiti vatru na otvorenome prostoru dužne su zatražiti odobrenje nadležne vatrogasne službe (županijske vatrogasne zajednice, javne vatrogasne postrojbe, dobrovoljnog vatrogasnog društva).
Za vrijeme požarne sezone (lipanj – rujan) na snazi je potpuna zabrana loženja vatre na otvorenome prostoru.

 

Iz kategorije: Vijesti

logo footer 1
Trg Andrije Hebranga 11a, 22 000 Šibenik

logo footer 2
logo footer 3

Koristimo kolačiće kako bi Vam pružili bolje korisničko iskustvo. U skladu s novim smjernicama privatnosti, moramo Vas upitati za pristanak prilikom korištenja kolačića.