Datum objave: 27. Prosinac 2016

Orguljaškoj ljetnoj školi i Galeriji sv. Krševan više nego proteklih godina iz proračuna Ministarstva kulture

Snježana Klarić
Snježana Klarić

Ministarstvo kulture RH izdvojilo je 80 milijuna kuna za financiranje javnih potreba u kulturi za 2017. godini. Dio kolača, naravno, otpao je i na ustanove u kulturi, profesionalna i amaterska kazališta, pučka otvorena učilišta i druga kulturno – umjetnička društva te festivale s područja Šibensko – kninske županije.


Tako je za potrebe knjižnica i pripadajućih djelatnosti s područja županije izdvojeno ukupno 763 tisuće kuna. Najveći dio ide Gradskoj knjižnici 'Juraj Šižgorić' u Šibeniku i to iznos od 420 tisuća kuna za nabavu knjižne i neknjižne građe, a dobit će još i 10 tisuća kuna za izložbu 'Faust Vrančić – Machinae novae'. Isti iznos dobio je i Festival alternative i ljevice FALIŠ u Šibeniku, a kojeg su se organizatori u otvorenom pismu odrekli.


Zanimljivo, Šibenski dance festival nije dobio ni kune, odnosno Ministarstvo je odbilo financirati ovaj jedinstveni festival koji njeguje plesnu kulturu, umijeće, umjetnost. Kako je Zorana Mihelčić, prva žena festivala, narednih desetak dana u Švedskoj, ostali smo bez komentara na odluku resornog ministarstva.


Knjižnice u Vodicama, Drnišu, Primoštenu, Murteru, Tisnom i Kninu, također, dobit će dio kolača za nabavku knjižne i neknjižne građe, dok će Gradska knjižnica u Vodicama dobiti još šest tisuća kuna za dva projekta. Narodnoj knjižnici i čitaonici Tisno odobreno je ukupno 11 tisuća kuna za malu školu restauracije, šarene čarapice te LJUK 2017.

 

Što se festivala tiče, jubilarno deseto izdanje Glumište pod murvom u Skradinu dobit će 15 tisuća kuna, Orguljaška ljetna škola tek 12 tisuća kuna, a Međunarodnom dječjem festivalu u Šibeniku odobreno je svega 400 tisuća kuna.

 

- To ne znam. Znam da sam poslao sve potrebno za natječaj, a povratnu informaciju nisam dobio – kazao nam je Božidar Grga, inicijator Orguljaške ljetne škole pred kojom je 24. izdanje. Iznos koje je osiguralo ministarstvo Nine Obuljen Koržinek već je za četiri tisuće kuna u odnosu na iznos koji je osiguran u vrijeme ministra Zlatka Hasanbegovića.

 

- U vrijeme ministrice Ljilje Vokić znali smo dobivati i 40 tisuća kuna – dodao je Grga.


Hrvatsko narodno kazalište u Šibeniku, osim za MDF, osigurano je i za potrebe pripreme premijernog programa sa 100 tisuća kuna, za Musicu Appassionatu iz proračuna Ministarstva kulture izdvojeno je 13 tisuća kuna, a za gostovanje Tanje Ruždjak u Krešimirovom gradu naći će se četiri tisuće kuna.


KUD Koralj s otoka Zlarina za manifestaciju Dani Vesne Parun trebali bi dobiti pet tisuća kuna, a tri tisuće kuna za večer folklora i čakavske beside 'Vrti mi se moja suknjo tanka'. KUD Dubrava kod Šibenika trebala bi, pak, dobiti dvije tisuće kuna za šeste večeri folklora, a Gradski pjevački zbor Neuma iz Drniša pet tisuća kuna za pet festival zborske duhovne glazbe. KUD Dinara iz Kijeva dobit će 20 tisuća kuna za nabavku ženske i muške narodne nošnje, dok će Pučko otvoreno učilište u Drnišu dobiti isto toliko za organizaciju 16. večeri pasionske baštine.

 

PUO Drniš dobit će i pet tisuća kuna za kazališnu radionicu Mali Meštar, dok će POU Vodice, odnosno tamošnji dramski amaterski studio 'ubrati' isto toliko iz proračuna Ministarstva.

 

Šibenskoj narodnoj glazbi odobren je iznos od 14 tisuća kuna za nabavku nove trube, dok će osam tisuća kuna dobiti tamburaški orkestar Krsto Odak za popravak instrumenata.


Galerija sv. Krševan računa na 40 tisuća kuna koliko je osiguralo Ministarstvo kulture za izložbeni ciklus u narednoj godini.


Antonija Modrušan, ravnateljica Galerije, s nevjericom je otvorila mrežnu stranicu Ministarstva da bi na kraju skočila do plafona, kako je kazala.

 

- Hvala bogu! Dobili smo deset tisuća kuna više nego zadnjih nekoliko godina. Dobro je – komentirala je Modrušan dobiveni iznos.

 

Uz novac Ministarstva, povećanje koje je rebalansom osigurao Grad Šibenik te s onim što očekuju od Županije šibensko – kninske Galerija bi se konačno mogla vratiti na stabilno poslovanje od prije nekoliko godina.

 

- Ovu godinu Galerija će završiti s malim minusom, ali to je sve bilo za očekivati jer smo prije par godina ostali bez jedne četvrtine sredstava – objasnila je ravnateljica.

 

Svi programi koje Ministarstvo financira, kao i oni koji je Ministarstvo odbilo podržati mogu se pronaći na pripadajućim mrežim stranicama ili klikom na poveznicu - MINISTARSTVO.

 

Iz kategorije: Vijesti