Datum objave: 21. Prosinac 2016

Šibenčanin dr.sc. Gojko Nikolić dobio nagradu za životno djelo Hrvatske akademije tehničkih znanosti

Diana Ferić
Diana Ferić

Dr.sc. Gojko Nikolić, znanstvenik iz Šibenika, danas je na svečanosti u Ministarstvu prosvjete primio nagradu za životno djelo „Faust Vrančić“ koju mu je dodijelila Akademija tehničkih znanosti Hrvatske. To visoko državno priznanje dr. sc. Gojko Nikolić dobio je za svoj doprinos razvitku tehnologije i tehničkog stvaralaštva u Republici Hrvatskoj i svijetu s posebnim naglaskom na unaprjeđenje tehnike inovativnim razvojem i primjenom novih rješenja, uređaja i tehnologija koje su se njegovim zalaganjem primijenile u industriji.

 

Gojko Nikolić, rođen je u Šibeniku 1939. godine Šibeniku gdje ga njegov naraštaj poznaje po nadimku Dado. Odrastao je u kući Tambača, kod katedrale sv. Jakova. Nakon osnovne i srednje škole u Šibeniku otišao je na studij u Zagreb gdje je 1962. godine diplomirao na Strojarsko - brodograđevnome fakultetu te 1972. magistrirao, a 1985. godine i doktorirao. Nakon završetka studija radio je u Tvornici „Torpedo“ u Rijeci, a potom u još nekoliko tvornica, najduže, oko 27 godina, u Tvornici telekomunikacijskih uređaja „Nikola Tesla" u Zagrebu

 

Karijeru je nastavio na Tekstilno - tehnološkome fakultetu u Zagrebu. Znanstveno - nastavnu karijeru započeo je 1970. godine na Strojarsko - brodograđevnome fakultetu na kojem je stekao statusa redovitoga profesora u trajnom zvanju. Značajno je pridonio razvoju Tekstilno-tehnološkoga fakulteta u Zagrebu te ustrojio Centar za razvoj i transfer tekstilnih i odjevnih tehnologija i modni dizajn, na istom fakultetu pokrenuo je i sustav cjeloživotnog obrazovanja.

Usporedo s radom u industriji radio je kao nastavnik na Fakultetu strojarstva i brodogradnje gdje je kreirao nove sadržaje i kolegije na redovnom i postdiplomskim studiju. Na Tekstilno-tehnološkome fakultetu također je osuvremenio kolegije koje je predavao i uveo nove.

Prof. dr. sc. Nikolić je autor ili koautor 29 knjiga, uglavnom iz područja automatizacije, 13 od njih su sveučilišni udžbenici namijenjeni Fakultetu strojarstva i brodogradnje i Tekstilno-tehnološkome fakultetu, nekoliko knjiga su znanstvene tematike, a ostale su stručne knjige i udžbenici za srednje strukovne škole. Tri knjige su iz područja metodike struke namijenjene srednjoškolskim nastavnicima i mladim nastavnicima na tehničkim fakultetima. Napisao je i monografiju „Život i izumi Fausta Vrančića". Objavio je više od 60 znanstvenih radova i veliki broj stručnih radova koji su publicirani u časopisima ili zbornicima radova s međunarodnih i domaćih konferencija ili simpozija.

Zajedno s kolegama ima 16 patenata i 4 EU certifikata za zaštitu dizajna uređaja ili njegova bitnog dijela. Među njima svakako treba istaknuti njegovo pokretanje i rad na prvom neurokirurškom robotu RONNA u Hrvatskoj, koji je već korišten kod dvije neurokirurške operacije u ovoj godini.

Inicijator je novog zanimanja tehničara za mehatroniku te je bio imenovan predsjednikom Stručne radne skupine Ministarstva prosvjete i športa za izradu nastavnoga plana i programa tog zanimanja. Dopisni je član Međunarodne akademije tehničkih znanosti te suradnik hrvatske Tehničke enciklopedije i Hrvatske opće enciklopedije.


Za svoj rad u industriji dobio je mnogobrojna priznanja te nagrade za svoje patente na mnogim međunarodnim sajmovima inovacija. Gojko Nikolić bavi se i slikarstvom te je do sada imao više od stotinu grupnih izložbi u zemlji i inozemstvu te 15 samostalnih izložbi u Hrvatskoj.
Dr.sc. Gojko Nikolić suradnik je časopisa „Volim Šibenik“ u kojem je objavio veći broj članaka te inicirao istraživanje vrijednih tema iz šibenske povijesti i šibenske zavičajne baštine.

 

Iz kategorije: Vijesti