Datum objave: 20. Prosinac 2016

VIDEO: Velik dan za Zvonimirov grad: Otvoren suvremeno opremljen studentski dom i preseljena stara Knjižnica

Šibenik News
Šibenik News

Studentski dom 'Fra Lujo Marun' u Kninu konačno je spreman za prihvat prvih korisnika, što studenata, što profesora.

 

- Ovaj projekt plod je dugogodišnjih napora – potvrdio je i sam gradonačelnik Knina, Nikola Blažević na svečanosti otvorenja prilikom čega je simboličnom predajom ključeva Lovorki Blažević, dekanici Veleučilišta Marko Marulić, dom i otvoren.

 

Prvi ugovor kojim je započela pretvorba vojne zgrade u budući studentski dom potpisan je davne 2007. godine, a gotovo deset godina kasnije, studenti Zvonimirovog grada dobili su moderno opremljen, suvremeni dom koji će biti na usluzi ne samo njima, već i profesorima.


Ukupna vrijednost izvedenih radova na rekonstrukciji vojnih skladišta i prenamjeni u studentski dom, uključujući usluge stručnog nadzora i troškove priključenja na vodovodnu i niskonaponsku mrežu te troškove opremanja iznosi oko 22,6 milijuna kuna. Navedeni iznos u cijelosti je financiralo Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije.

 

U financiranje projektne dokumentacije, geomehaničkih istražnih radova, izrade elaborata, nabave sustava video nadzora i protuprovale, usluge projektantskog nadzora i koordinatora zaštite na radu, te priključenja na oborinsku odvodnju Grad Knin je utrošio oko 1,2 milijuna kuna.

 

Svečanom otvorenju Studentskog doma u Zvonimirovom gradu nazočili su brojni predstavnici izvršne Vlade RH, od Pave Barišića, ministra znanosti i obrazovanja, preko Tomislava Ćorića, ministra rada i mirovinskog sustava do Gabrijele Žalac, ministrice regionalnog razvoja i fondova EU. Tu su još i državni tajnik u Ministarstvu kulture Ivica Poljičak, ali i drugi predstavnici Šibensko – kninske županije, odnosno sam župan Goran Pauk, zatim gradonačelnica Vodica i saborska zastupnica Branka Juričev Martinčev kao i njena kolegica iz stranke, nekadašnja gradonačelnica Knina, Josipa Rimac.


Nekoć vojno skladište, danas moderan Studentski dom nastavlja se na staru jezgru Zvonimirovog grada te je jasno ukazuje na jedan od pravaca u kojem Knin želi ići, napomenuo je gradonačelnik Blažević, a to je – revitalizacije stare gradske jezgre.

 

U toj obnovi jezgre u mnogočemu će pomoći dom u kojem stanuju mladi ljudi, neke nove snage.

 

Studentski dom 'Fra Luje Maruna' sastoji se od dva glavna i jednog pomoćnog objekta. U njemu su 53 studentske (dvokrevetne i jednokrevetne) sobe od kojih je jedan broj prilagođen osobama s invaliditetom. Takav je, uostalom, cijeli dom u čijem se potkrovlju nalazi pet apartmana za profesore Veleučilišta Marko Marulić u Kninu.


U sklopu novoobnovljene zgrade nalazi se i stara Narodna knjižnica Knin koja je još temeljem natječaja Ministarstva kulture za opremanje knjižnica dobila 800 tisuća kuna koji su utrošeni na njeno preseljenje sa stare adrese.

 

 

 

Naslovna fotografija i video: Grad Knin, Facebook
 

Video

Iz kategorije: Vijesti