Datum objave: 16. Prosinac 2016

Grad Šibenik slab na INA-u pa gubi i hotel, investitor poručio: To nam je nož u leđa

Snježana Klarić
Snježana Klarić

Županijska lučka uprava tek treba donijeti odluku o koncesiji za benzinsku crpku na rivi u Šibeniku i da se produži za narednih 20 godina što  je dovelo u  pitanje nastavak radova na izgradnji hotela na mjestu zgrade nekadašnje Revije, projekt vrijedan šest milijuna eura. Potvrdio nam je to Ante Mioč, direktor tvrtke Riva Sunce d.o.o., koja je investitor.

 

-Meni kao investitoru ovo je nož u leđa, šaka u oko, kako hoćete. Ne znam što ćemo sad - kazao je Mioč, koji ističe da je odluka  o produženju koncesija na čak 20 godina kontradiktorna pričama jer  gradonačelnik Burić  ne prestaje pričati o razvoju grada u turističkom smislu.

 

- Ljeti se traži vez više. Šibenik ovdje praktički ima već gotovu marinu za 20, 30 brodova. Zamislite koji je to novac, koji bi efekt to imalo na turiste. Da su benzinske isplative, gradili bi ih i drugi gradovi uz obalu - tvrdi ogorčeni investitor koji se, kako kaže, ne može dosjetiti nijednog logičnog, racionalnog razloga zašto je koncesija, unatoč suprotnom tvrdnjama, ipak produžena.

 

- Mi smo mali grad, nije ovo megapolis da ga moramo krcati pumpama. U jednom trenutku sam se ponadao da postoji politička volja. Sve što je gradonačelnik trebao je slijediti odluke ranijih gradonačelnika, ranijih gradskih vlasti koji su, također, zaključili da benzinskoj tu nije mjesto - govori Mioč.

 

Investitor smatra kako hotel i benzinska crpa u neposrednoj blizini ne idu skupa, a tvrde je benzinska crpka na toj lokaciji općenito  šaka u oko jer presjeca šetnicu, onemogućuje privez brodovima, konkretno jahtama koje je mnogo ljepše vidjeti, a osim toga, u kombinaciji s benzinskom crpkom samo stotinjak metara udaljenoj predstavlja svojevrsnu ekološku bombu.

 

Nakon četverogodišnje borbe s konzervatorima, kad su investitori konačno dobili zeleno svjetlo, da trošna Revija može krenuti u preobrazbu u moderan hotel, investitor više nije siguran što dalje.

O svemu tome Mioč je izvjestio javnost u priopćenju o devastaciji stare gradske jezgre, kao i nepostojanju poduzetničke klime u gradu Šibeniku koje prenosimo u cjelosti.

 

Već godinama šibenske gradske vlasti žele ukloniti, odnosno premjestiti benzinsku crpku INA-e koja se nalazi u staroj gradskoj jezgri, na samoj obali (kat.čest. 3279/8 k.o. Šibenik), jer narušava gradsku vizuru i predstavlja potencijalnu ekološku opasnost.
Pri produženju koncesije za tu benzinsku crpku, 2008., bivša gradonačelnica Šibenika Nedjeljka Klarić (HDZ) dala je suglasnost Županijskoj lučkoj upravi za uvjetnu koncesiju, uz preporuku da se ona više ne produžuje, zbog planova izgradnje hotela u neposrednoj blizini – uz obrazloženje da se Šibenik treba razvijati u pravcu turizma.

Županijska lučka uprava te 2008. dala je INA-i uvjetnu koncesiju bez obveze produljenja. Gradonačelnik Šibenika od 2009. – 2013., Ante Županović (nezavisni) iskazivao je interes Grada za uklanjanjem benzinske crpke, uz uvjet da se na lokaciji preko puta mora izgraditi isključivo hotel.

I gradonačelnik Željko Burić (HDZ) od 2013. podržavao je izgradnju hotela jer grad 'treba razvoj temeljiti na turizmu' i garantirao je potencijalnim investitorima premještanje benzinske crpke, tvrdeći da Grad Lučkoj upravi neće dati suglasnost za raspisivanje natječaja za koncesiju.

Tim povodom 21. rujna 2014. održan je sastanak u Uredu gradonačelnika Burića na kojem je objasnio kako će se INA-ina crpka izmjestiti i naglasio da je cijena koju će grad platiti za izmještanje neusporedivo manja u odnosu na profit koji će Gradu osigurati hotel (izvor: zapisnik sa sjednice).

Nadalje, Hrvatsko vijeće za kulturna dobra na sjednici 13. studenog 2015. donijelo je odluku kojom odobrava izgradnju hotela. Gradonačelnik Burić, 17. studenog 2015. u medijima je izjavio da INA ima koncesiju do lipnja 2016., te da im Grad nakon toga treba osigurati alternativnu lokaciju za crpku ili sukladno ugovoru potpisanom s INA-om platiti četiri milijuna kuna, ukoliko Grad ne osigura alternativnu lokaciju.

Ministarstvo kulture, Konzervatorski odjel u Šibeniku, 20. svibnja 2016. dalo je uvjet Gradu Šibeniku da ukloni, odnosno premjesti postojeću crpku. Uvjetna koncesija za benzinsku crpku istekla je u lipnju 2016., a gradonačelnik Burić je izjavio da se ona uklanja te da Grad neće dati suglasnost Lučkoj upravi za raspisivanje natječaja za novu koncesiju. Osim toga, ta crpka u novom GUP-u Grada Šibenika iz 2016. nije označena s oznakom IS (infrastrukturni sustavi), dok su sve preostale benzinske crpke u Gradu, označene tom oznakom.


Točno nasuprot benzinske crpke, na lokaciji (kat.čestica 2623 k.o. Šibenik) na kojoj se danas gradi hotel, te na lokaciji hotela Krka koji danas nije u funkciji (kat. čestica 2622 k.o. Šibenik), investitori od 1996. pokušavaju izgraditi hotel.

 

Temeljem saznanja da se benzinska crpka uklanja s obale, investitori Ante Mioč i Zoran Popović ove godine krenuli su s projektom izgradnje luksuznog hotela sa četiri zvjezdice (opremljen kao hotel sa pet zvjezdica). Izradili su projektnu dokumentaciju, riješili su financiranje putem HBOR-a i započeli s pripremom gradnje (geomehanički istražni radovi te konzervatorska i arheološka istraživanja). Investicija u hotel iznosi šest milijuna eura, a u njemu bi bilo zaposleno 50-ak ljudi.

 

No, u listopadu 2016. gradonačelnik Burić uputio je dopis Županijskoj lučkoj upravi da raspišu natječaj za koncesiju za benzinsku crpku na obali na period od 20 godina. Prema natječaju koji je tada raspisala Županijska lučka uprava, u RH ne postoji poduzeće, osim INA-e, koje bi zadovoljilo uvijete tog natječaja, te se na njega i javila samo INA.

 

Sporna odluka gradonačelnika Burića oko male benzniske crpke, samo nekoliko mjeseci prije izbora, otvara njemu osobno i Gradu Šibeniku niz velikih problema. Kakva je poruka svim građanima, a posebno investitorima na području Šibenika kada gradonačelnik ne poštuje garancije koje je dao te kada olako mijenja odluku što je to gradski interes. Razumje li on uopće što je gradski interes kada se očito odlučio za benzinsku crpku koja može zaposliti makimalno šest ljudi, na uštrb uređenja devastiranih i napuštenih objekata u samom centru grada u reprezentativni hotel koji bi zaposlio 50-ak ljudi i doveo turiste bolje platežne moći.

 

Otvara se i pitanje je li se Šibenik zaista opredjelio za razvoj turizma, temeljem čega su investitori i uložili velika sredstva u kupovinu objekta i pripremu gradnje hotela, pogotovo kada se zna da je riva, na mjestu gdje se nalazi crpka, idealno privezište za mega jahte, za što postoji sva potrebna infrastruktura. Naposlijetku, ali ne i najmanje važno, osim što crpka na tom mjestu već godinama narušava vizuru stare gradske jezgre, gradonačelnik bi trebao znati i da je ona potencijalna ekološka bomba, jer se u istom zaljevu već nalazi još jedna benzinska crpka.

 

Gradsko vijeće Grada Šibenika u ponedjeljak 19. prosinca 2016. održava sjednicu. Očekujemo od svih gradskih vijećnika da se očituju o ovom problemu i da spriječe gradonačelnika u njegovom nezakonitom i samovoljnom aktu, jer bi u suprotnom bila nanesena nepopravljiva šteta gradu Šibeniku, hrvatskom turizmu, poduzetničkoj klimi u državi, ekologiji i zdravlju ljudi.

 

Iz kategorije: Vijesti