Datum objave: 14. Prosinac 2016

Eppur si muove: Šibenski studenti u obrani sekularnosti Filozofskog u Zagrebu

Snježana Klarić
Snježana Klarić

Šibenski studenti u Zagrebu prije nego što su sjeli za katedre Filozofskog fakulteta znali su da odlaze u osinje gnijezdo čija situacija ni par mjeseci od početka akademske godine nije razriješena. Štoviše, u utorak, 13. prosinca, studenti Filozofskog izašli su na ulicu.

Povorka od 200-tinjak studenata i profesora kretala se od zgrade fakulteta do sveučilišnog Rektorata.



Ipak, problemi oko spajanja fakulteta, izbora dekana i članova Vijeća zasad nema velikog utjecaja na aktivnosti šibenskih studenata ili općenito brucoša koji se s fakultetom susreću prvi put u ulozi studenta.


- Nama kao brucošima još je sve novo i nismo toliko uključeni u same aktivnosti koje se tiču aktualnih zbivanja na Filozofskom u vezi promjene dekana i raspuštanja Vijeća s kojima smo upoznati još prije početka akademske godine. Što se tiče svakodnevnog rada na fakultetu, predavanja i kolokvija održavaju se normalno, po uobičajenom rasporedu – kaže nam Franka Štrklja, studentica talijanskog jezika i književnosti, te povijesti umjetnosti na Filozofskom.


Studenti su prema Rektoratu hodali s transparentom na kojemu je pisalo 'Eppur si muove' ili 'Ipak se kreće' čime su jasno dali do znanja da Crkva nije lišena odgovornosti za probleme u kojemu su našao Filozofski fakultet.



- Neki od nas sudjelovali su u jučerašnjoj povorci podrške od fakulteta do Sveučilišta gdje se održavala sjednica senata na koju nije pozvano Vijeće Filozofskog fakulteta iako je većina studenata izašla na prošlotjedne izbore i izglasala svoje predstavnike – prepričava šibenska studentica.


Novoimenovani članovi Vijeća zagrebačkog Fakulteta izabrani su još 21. studenog na izvanrednoj sjednici Fakultetskog vijeća. Međutim, kako sjednicu nije sazvao obnašatelj dužnosti dekana, Željko Holjevac, rektor Sveučilišta u Zagrebu, Damir Boras ne priznaje legitimitet članova Vijeće izabranih na sjednici na kojoj je predložen i novi o.d. dekana, Neven Budak.


- Mogu reći da gotovo svi podržavamo inicijativu 'Filozofski je naš' koja u potpunosti staje u obranu sekularnosti FFZG-a i trudi se uvijek zastupati interese studenata i biti njihov glas – objašnjava Franka, dok je njene kolege pred zgradom Rektorata dočekala do zuba opremljena interventna policija. 

 

 

Naslovna fotografija: Plenum Filozofskog fakulteta Zagreb, Facebook 

Iz kategorije: Vijesti