Datum objave: 06. Prosinac 2016

Ministar Butković poručio iz Šibenika: Pomorci i brodarci najbolji su hrvatski izvozni proizvodi

Snježana Klarić
Snježana Klarić

Središnja proslava Dana pomoraca i brodaraca u Hrvatskoj održana je u Šibeniku u organizaciji Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture na čelu s ministrom Olegom Butkovićem.

 

U središnjem programu obilježavanja blagdana svetog Nikole, zaštitnika pomoraca, brodara i djece, u Gradskoj vijećnici podijeljena su priznanja za poseban doprinos u razvoju pomorstva u šest kategorija.

 

 

- Biti pomorac, odnosno brodarac nije samo zanimanje već i poziv jer zahtjeva potpunu posvećenost poslu i mnogo odricanja u svakodnevnom životu. Život pomoraca je izuzetno težak, a stupanj odgovornosti koju moraju imati u poslu iznimno visok. Obilježavanje ovog dana dobra je prilika uputiti priznanje svima pomorcima i brodarcima za njihov doprinos zbog čega su od neizmjerne važnosti cijelom svijetu – kazao je ministar Butković, sjetivši se zahvaliti i obiteljima pomoraca koje na svoj način 'trpe' težinu života s pomorcem.

 


Zahvaljujući upravo Jadransko moru, izlazu na Sredozemno more, ali i riječnoj mreži Hrvatska je u iznimnom položaju da pomorstvo bude itekako utjecajna gospodarska grana jer kad staviš prst u more, imaš vezu sa cijelim svijetom, kako je na svečanosti u Gradskoj vijećnici kazao župan šibensko – kninski, Goran Pauk.

 

 

- To je izvor svega u ovom okruženju kulture, bogatstva... More mu daje jedan poseban štih – zaključio je župan, ovog puta i kao izaslanik predsjednice RH, Kolinde Grabar Kitarović koja zbog državničkih obveza nije stigla na svečanost u Šibenik, najstariji samorodnih hrvatski grad, podsjetio je gradonačelnik Šibenika, Željko Burić.

 

 

- Odajemo počast našem moru, svim našim precima koji su do toga mora živjeli i to more u spoju s nekim drugim elementima upravo je ono što nas promovira, što nas čin prepoznatljivim jer turizma ne bi bilo bez mora. More je i čežnja onih koji bi htjeli da je njihovo, a ne naše. Kako bilo, mi smo danas plovili našim ponosnim, plavim Jadranom i možemo samo zamisliti kako je našim pomorcima jer mi smo na plovidbi do Zlarina samo tražili kako ćemo se ugrijati – priznao je gradonačelnik uz obećanje svima koji žive od mora da će ga čuvati i da će uvije biti – naše.


Ministar Butković podsjetio je da je za njegovo ministarstvo važno održavati dijalog s pomorskim društvima, sindikatima, obrazovnim ustanovama. Za njega pomorstvo nije samo ono koje se odvija na moru već i na rijekama.

 

 

No u razvoju prometa na moru, ulaganjem u njegov razvoj i sigurnosti vidi i napredak i razvitak hrvatskih naseljenih otoka zbog čega će se, najavio je ministar, uskoro krenuti s izradom nacionalnog plana razvoja obalnog linijskog pomorskog prometa.

 

- Hrvatski brodari u međunarodnoj pomorskoj plovidbi, među kojima mnogi imaju dugu i uspješnu tradiciju, glavni su promicatelji razvoja hrvatskog brodarstva za što je nesumnjivo jedan od temelja ulaganje u obrazovanje i razvoj vlastitog kadra – podsjetio je resorni ministar, dodajući da je od velike važnosti premostiti poteškoće kod zapošljavanje pomoraca, posebno onih mlađih.

 

 

Zbog toga će Ministarstvo ustrajati u poticanju ukrcavanja vježbenika, stipendiranje učenika u pomorskim srednjim školama i na fakultetima.

 

Štoviše, Butković Hrvatsku vidi kao mjesto školovanja pomoraca sa svih strana svijeta.

 

- Ponosni smo što su naši pomorci i brodarci poznati u svijetu kao izrazito vrsni stručnjaci te time predstavljaju jedan od najboljih izvoznih proizvoda te takav status želimo zadržati i u budućnosti. Želja nam je razviti i promicati Hrvatsku kao međunarodni centar izvrsnosti za školovanje pomoraca uz stalno unaprjeđenje sustava obrazovanja. U tom smislu, poticat ćemo obrazovanje na engleskom jeziku kao prilagodbu izobrazbe pomoraca ciljanim tržištima – poslao je Butković poruku svijetu.

 

 

Dobitnici priznanja jesu: (za doprinos razvitku pomorskog gospodarstva) tvrtke Solsticij, Adria Libar Maritimae Regionis te brodogradilište Viktor Lenac, (za doprinos razvoju riječnog gospodarstva) tvrtka Investitor i Nacionalni park Plitvička jezera.
Doktori znanosti Ivo Grabovac i Dinko Zorović dobili su priznanja za unapređenje pomorske znanosti, a Hrvatski registar brodova za unapređenje sigurnosti plovidbe.

 


Posada ribarice ‘Pauk 1’, kao i posada brodice RH 1 ZD Lučke kapetanije Zadar - Ispostave Sali kap. Ivo Švorinić i Nikola Milić dobili su u Šibeniku nagradu za traganje i spašavanje na moru.

 

 

Za promicanje pomorske kulture priznanje su dobili Ante Cukrov-Desto, Udruga ‘Latinsko idro’ te Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka.

 

Iz kategorije: Vijesti