Datum objave: 01. Prosinac 2016

FOTO: Emotivna kompozicija Borka Čelara: Počelo ukrašavanje Parka mjesta održavanja Adventure

Snježana Klarić
Snježana Klarić

Adventska avantura u Šibeniku tek treba početi, a put do nje vodi i blagdanska dekoracija koje je sve više po gradskim ulicama i trgovima. Ono što bi trebalo posebno zabljesnuti je Perivoj Roberta Visianija koji je i ovog prosinca centar svih zbivanja Adventa u Šibeniku.

 

Dekoracija tog prostora započela je ovog četvrtka, a dizajn blagdanskog ruha šibenskog parka potpisuje Borko Čelar, gradski umjetnik s iskustvom ukrašavanja.

 

 

- Zamisao je da ovog puta velike crvene kugle koje su lani bile u Kalelargi upotrijebimo kao dnevno – noćnu dekoraciju parka jer je lani park imao samo noćnu, nikakvu dnevnu dekoraciju. Pojačali smo se sa velikim zlatnim kuglama, dakle, imamo i neke nove ukrase. Ostalo je sve vrlo jednostavno. Oko debla i krošnja stabala omotat ćemo bijeli kablove u dvije, tri boje s nekoliko akcenata i to je taj koncept – otkrio nam je Čelar.


Ono što ćemo tek vidjeti idući tjedan u punom sjaju, Borko naziva božićnim blještavilom koje ima svoj smisao. Kaže da ljudi, kad vide kako radi, smatraju da se bezveze nabacuje. Smatra da je to tako jer ukrasi ne tvore simetriju.

 

 

- Radi se po emotivnoj kompoziciji što znači da tu postoji jedna kreativna sloboda, determinirani kaos. Iako izgleda da ova ovdje lampa sa strane izgleda kao da je nabačena, ona nije nabačena već je svjesno postavljena na tu poziciju – objašnjava umjetnik kojemu se mora priznati umješnost jer već godinama u Šibeniku radi s istim materijalom i trudi se iz jedva ičeg napraviti nešto.

 

Samo ih, kaže, premještaju s jedne pozicije na drugu, drugačije upotrijebe i ljudi odmah pomisle da se radi o nečemu novom.

 

- Zanimljivo je to moje iskustvo s ljudima jer često zaborave što je bilo – tvrdi.

 

 

Perivoj u centru Krešimirovog dana dekorirat će se narednih nekoliko dana, a prva lampica trebala bi zasjati idućeg tjedan ili noć uoči početka Adventure ili na sam petak, 9. prosinca, kad bi božićno – novogodišnji program u Šibeniku trebao početi.


Hoće li ostatak grada ili barem njegova povijesna jezgra pratiti blagdansko raspoloženje tek ćemo vidjeti jer prosinac je tek počeo no mnogima već sad 'ne sjeda' činjenica da blagdanskoj atmosferi u Šibeniku teško ulazimo u trag.

 

 

O prigodnoj dekoraciji grada Borko Čelar ima štošta za reći no njegov komentar odnosni se na cjelogodišnje opće stanje izgleda grada koji se, kako kaže, naziva turističkim.

 

- Ne znam što bih rekao na to. Ljeti kad prolazi Kalelargom, kad šetam gradom i stavim se u poziciju stranca koji to sve prvi put vidi i kad pogledam te prozore, izloge, okna, pomislim da je valjda tako izgledao Drač prije ili neposredno nakon smrti Envear Hoxhe – znakovit je šibenski umjetnik, jedan od zadnjih iz generacije koja je svojim likovnim umijećem ukrašavala stakla izloga šibenskih trgovina i kroz Kalelargu i kroz Masnu.
 

Iz kategorije: Vijesti