Datum objave: 29. Studeni 2016

Vilu Matulja sravnio je kirurg Milomir Ninković iz Innsbrucka koji operira hrvatske političare

Snježana Klarić
Snježana Klarić

Nedavno je kulturnu javnost Hrvatske zgrozila vijest da je srušena vila Matulja u Brodarici nedaleko Šibenika. Vilu je dao srušiti poznati svjetski stručnjak za rekonstruktivnu mikrobiologiju, Milomir Ninković, koji je operirao bivšeg predsjednik RH, Ivu Josipovića, a ranije i Ivicu Račana.

 

Rođen u Sarajevu, živi i radi u austrijskog Innsbrucku, dr. Ninković oženjen je Šibenčankom Marinom, također liječnicom.

 

Bračni par Ninković iskoristio je sporu hrvatsku birokraciju i neosjetljiv na kulturno nasljeđe srušio je svojevrsni spomenik arhitekture iz doba moderne. Za počinjeno, doznajemo iz Ministarstva kulture RH, bračni par neće odgovarati jer sve što je napravljeno, učinjeno je u skladu s hrvatskim zakonima.

 

Vila Matulja bila je zaštićena Rješenjem o preventivnoj zaštiti koje izdalo Ministarstvo kulture, Konzervatorski odjel u Šibeniku sve do 31. ožujka kada su se na spomenuto Rješenje žalili njeni vlasnici, obitelj Ninković.

 

Nakon što im je Povjerenstvo za žalbe pri Ministarstvu kulture u drugostupanjskom postupku odbilo žalbu, obitelj Ninčević kao vlasnik nekretnine podnio je tužbu Upravnom sudu u Splitu protiv Rješenja.

 

Upravni sud u Splitu poništio je i prvostupanjsko i drugostupanjsko Rješenje o čemu je obavijestio i Konzervatorski odjel u Šibeniku sredinom siječnja tekuće godine, nakon čega je, pak, Ministarstvo kulture uputilo Državnom odvjetništvu Republike Hrvatske prijedlog za podizanje zahtjeva za izvanredno preispitivanje zakonitosti pravomoćne presude, doznajemo iz Ministarstva kulture.

 

- Ministarstvo kulture je pokrenulo postupak za trajni upis u Registar kulturnih dobara RH, te je na sjednici Stručnog povjerenstva za utvrđivanje svojstva kulturnog dobra pri Ministarstvu kulture koja je održana u Zagrebu 11. listopada 2016. godine prihvaćen prijedlog da vila Matulja bude upisana u Registar kulturnih dobara, ali je dio teksta upućen na manje izmjene i dopune radi preciziranja podataka vezanih za vrednovanje i značaj građevine. Tekst Rješenja o utvrđivanju svojstva kulturnog dobra u potpunosti je prihvaćen 15. studenog 2016. godine te je Rješenje u postupku donošenja – obavještavaju nas iz resornog Ministarstva.

 


Samo tri dana kasnije, šibenski Konzervatorski odjel doznao je da je kuća Matulja srušena upravo tog petka, 18. studenog. Nakon konzultacija s pravnom službom Ministarstva, šibenski konzervatori uputili su prijavu Građevinskoj inspekciji Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja, budući da je Rješenje o utvrđivanju svojstva kulturnog dobra u trenutku rušenja kuće bilo u postupku donošenja, te nije postojala pravna osnova za pokretanje postupka od strane nadležnog tijela Ministarstva kulture, doznajemo.

 

Taj prazan prostor između prihvaćanja prijedloga da vila Matulja bude upisana u Registar kulturnih dobara, izmjene i dopune teksta te konačnog prihvaćanja prijedloga, obitelj Ninčević iskoristila je kako bi ostvarila plan o rušenju kuće.

 

- Građevinska inspekcija utvrdila je da je postupak uklanjanja predmetne građevine proveden u skladu sa Zakonom, te da nema osnove za njihovo postupanje. U ovom slučaju je nažalost ostvarena je namjera vlasnika da ukloni postojeću građevinu, osporavajući njezine vrijednosti utvrđene već ranijim Rješenjem o preventivnoj zaštiti, koristeći trenutnu nenadležnost Ministarstva kulture obzirom da je donošenje Rješenja o trajnoj zaštiti u tijeku – poručuju iz ministarstva Nine Obuljen.
 

Iz kategorije: Vijesti