Sidebar Menu

Datum objave: 28. Studeni 2016

VIDEO:Zahvalnost s vrha države: Izraelski predsjednik u posjetu hrvatskoj posadi koja im gasi požare

Šibenik News
Šibenik News

Reuven Rivlin, izraelski predsjednik posjetio je hrvatsku letačku posadu koja s dva kanadera već četvrti dan sudjeluje u gašenju požara na području Izraela.

 

Nakon premijera Benjamina Netanyahua, ovo je još jedno priznanje i zahvalnost izraelskog naroda koje stiže iz samog vrha države.  Predsjednik Rivlin prije posjeta hrvatskoj posadi boravio je u gradu Natafi koji je stradao u požarima.


- U ime izraelskog naroda zahvaljujem se od srca za vašu hrabrost i velikodušnost, a svoju zahvalnost uputit ću i vašim državnim čelnicima koji su odgovorili na naš poziv za pomoć bez oklijevanja. Pokazali ste što je pravo i iskreno prijateljstvo, do sada ste bili heroji u svojim zemljama, a sada ste heroji u našoj zemlji. Svatko je od vas ostavio svoju obitelj, dom i zemlju, ukrcao se u zrakoplov i u kratkom vremenu pružio svoju ruku pomoći u spašavanju života, i stoga vam još jednom zahvaljujem - poručio je predsjednik Rivlin, prenosi MORH.


Trenutno su u Izraelu angažirane protupožarne zračne snage iz Hrvatske, Grčke, Cipra, Italije, Turske, Rusije, SAD-a, Ukrajine, Azerbejdžana, Francuske, Španjolske i Rumunjske.


Zapovjednik Protupožarne eskadrile i hrvatskih snaga u Izraelu pukovnik Davor Turković rekao je kako je susret protekao u prijateljskom ozračju gdje se još jednom moglo osjetiti koliko Izrael cijeni brzu i učinkovitu reakciju hrvatskih protupožarnih snaga među kojima je, podsjetimo, i bojnik Tomislav Slavica, iz Šibenika.


- Još je jednom naglašena iznimna uloga hrvatskih snaga u gašenju požara, a ponajviše brzina dolaska hrvatskog kontingenta jer se od poziva pa do pristizanja sve odigralo praktički u 24 sata te smo tako, bez obzira na udaljenost Izraela od Hrvatske, bili među prvima koji su počeli pružati pomoć u gašenju požara iz zraka - istaknuo je pukovnik Turković.

 

Hrvatske zračne snage su nakon susreta s izraelskim predsjednikom Rivlinom odmah krenule u izviđanje sjevernog područja Izraela te nastavili s gašenjem zaostalih požara i prostora.

 

U protekla tri dana djelovanja hrvatske zračne snage ukupno su provele 31 sat u zraku i pri tome izbacile oko 270 tona vode na požarišta.

 

Iako su aktivni požari ugašeni, na pojedinim lokacijama još uvijek izbijaju požari manjeg intenziteta, pa je tako jutros, u ponedjeljak 21. studenoga 2016. već u 06,00 sati jedan hrvatski Canadair poletio u novu akciju gašenja požara.

 

Odluku o pružanju humanitarne pomoći upućivanjem dva Canadaira HRZ i PZO-a u Državu Izrael donijela je Vlada RH 23. studenog 2016., na prijedlog potpredsjednika Vlade i ministra obrane Damira Krstičevića, nakon što je izraelski premijer Benjamin Netanyahu zatražio pomoć.
 

Video

Iz kategorije: Vijesti

logo footer 1
Trg Andrije Hebranga 11a, 22 000 Šibenik

logo footer 2
logo footer 3

Koristimo kolačiće kako bi Vam pružili bolje korisničko iskustvo. U skladu s novim smjernicama privatnosti, moramo Vas upitati za pristanak prilikom korištenja kolačića.
Saznaj više Prihvaćam