Datum objave: 24. Studeni 2016

Društvo arhitekata Šibenik potvrdilo:Srušena Vila Matulja na Brodarici, značajno djelo arhitekture

Šibenik News
Šibenik News

Društvo arhitekata Šibenik reagiralo je rušenje jedne od omiljenih (stambenih) objekata na  Brodarici.

 

- Vijest da je do temelja porušena obiteljska kuća I.M. na Brodarici, djelo arhitekta Ante Vulina i jedan od najljepših primjera stambene arhitekture u Hrvatskoj na žalost je- istinita, javili su iz Društva arhitekata Šibenik DAŠ.

 

- Ta je kuća, inače, bila preventivno zaštićena kao kulturno dobro, što je sudski poništeno, s intencijom da postane trajno zaštićeno kulturno dobro Republike Hrvatske.  Novi su je vlasnici - porušili, uklonili s lica zemlje - obavještava arhitekt Marko Paić, predsjednik DAŠ-a. 

 

 

''Akademik Ante Vulin, d.i.a., naš sugrađanin i jedan od najpoznatijih hrvatskih arhitekata, za taj je projekt 1963. godine, zajedno sa koautorom Vlastom Vulin dobio nagradu Zagrebačkog salona arhitekture. Ta kuća je bila njihov autorski prvijenac, prva zajednička realizacija i ima poseban značaj, jer kad se govori o stvaralačkom opusu arhitekta Ante Vulina, neminovno se kreće od ishodišne točke, od kuće Matulja.


Kuća Matulja je nastala primjenom vokabulara i principa moderne arhitekture prilagođene prirodnim i kulturnim obilježjima lokaliteta atraktivne parcele uz more u neposrednoj blizini grada Šibenika. Bila je nenametljivo smještena unutar nasada borova i predstavljala je izuzetnu arhitektonsku interpolaciju u obalnom pojasu srednje Dalmacije, visokih oblikovnih dometa, jasnoće i dosljednosti koja seže od rješenja parcele do oblikovanja interijera.


Sigurnost oblikovanja arhitektonske kompozicije je evidentna, uspostavljen je kvalitetan autorski dijalog sa duhom mjesta, afirmirajući sve njegove potencijale, a krajnji rezultat je bio prostor koji na najbolji način reprezentira vrijeme i mjesto svoga nastanka.
Kuća Matulja je bila predmetom proučavanja generacijama studenata'', stoji u priopćenju, u koje iz DAŠ-a u nevjerici poručuju:

 

 

- Sad je više nema. Društvo arhitekata Šibenika teško prihvaća činjenicu da je kuća Matulja na Brodarici- srušena.  Novi vlasnici su u postupku zaštite bili upoznati s važnosti kuće za hrvatsku arhitekturu, pa ne vjerujemo da nije bilo načina da se postupi drugačije i u skladu s civilizacijskim normama, odnosno civiliziranim odnosom prema vrednoti - zaključuju.
 

Iz kategorije: Vijesti