Datum objave: 24. Studeni 2016

Žene županijskog HNS-a: Društvo je konzervativno i tradicionalno, nasilje u obitelji ne shvaća ozbiljno

Šibenik News
Šibenik News

Ženska inicijativa HNS-a Šibensko - kninske županije odlučila se na prigodno darivanje povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama koji se obilježava 25. studenog. Svoje donacije namijenile su ženama koje su sklonište od obiteljskog nasilja pronašle u Sigurnoj kući u Šibeniku.

 

- Pitamo se, koliko mora biti žena ubijeno, da bi se problem nasilja nad ženama i nasilja u obitelji shvatio ozbiljno? I zato mi žene HNS-a ćemo uvijek ćemo biti glas za ravnopravnost, a protiv bilo kakvog oblika nasilja i stalno, a pogotovo povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama - poručile su se HNS-ovke.

 

U priopćenju medijima navode da je statistika u Hrvatskoj - katastrofalna.

 

- Dnevno se zaprimi više od 30 prijava zbog nasilja. U odnosu na prošlu godinu porast u kaznenim djelima iz klasifikacije nasilja nad ženama je 100 posto. U ovoj godini je 16 ubijenih žena od bliskih osoba. Godišnje se prijavi oko stotinu silovanja dok je realna brojka puno veća i penje se čak i do 2000 slučajeva. Sudske kazne za nasilje i silovanja su minimalne. Žrtve u procesu suđenja za silovanje provedu više vremena na sudu nego počinitelj u zatvoru - pišu, dodajući:

 

- Institucije nisu poduzele sva sredstva koja su im na raspolaganju kako bi se zaštitile žene ili se smanjio broj slučajeva nasilja nad ženama. Republika Hrvatska još nije ratificirala Istanbulsku konvenciju kojom se u pravnu terminologiju ugradio pojam nasilja nad ženama. Ratificiranjem iste postojeće zakone uskladili bi s međunarodnim dokumentima i prihvatili opće preporuke te konvencije o eliminaciji svih oblika diskriminacije žena. Obiteljski zakon se u praksi loše provodi. Društvo je konzervativno i sve tradicionalnije, pa se nasilje bilo u obitelji, bilo nad ženama ili djecom, ne shvaća dovoljno ozbiljno, i u većini slučajeva uvriježeno je razmišljanje da se radi privatnim problemima, a u stvarnosti to bi trebala biti i jeste javna stvar - odlučna je Ženska inicijativa županijskog HNS-a.

 

Smatraju da je preventiva važna, a edukacija sustavna te treba početi već u prvim razredima osnovnih škola, a nastaviti se perko sudaca, državnih odvjetnika, policijskih djelatnika do socijalnih radnika, odnosno radnica.

 

-  To nam potvrđuje i zadnje istraživanje koje je napravio Centar za edukaciju iz kojeg je razvidno da čak trećina mladih odobrava nasilje u vezama, toliko je situacija ozbiljna! Zato od institucija tražimo veću odgovornost, jasne propise, učinkovitiji zakonski okvir i da žrtve nasilja ne budu same, nego da im se pruži potpora i ohrabrenje da prijavljuju nasilje i nasilnike - apeliraju političarke.

Iz kategorije: Vijesti