Datum objave: 21. Studeni 2016

Pušteno u rad solarno stablo ili tzv. WiFi zona na gatu Vrulje u Šibeniku

Šibenik News
Šibenik News

Župan Goran Pauk zajedno s ravnateljicom Centra za regionalne aktivnosti Programa prioritetnih akcija iz Splita (PAP/RAC) Željkom Škaričić danas je službeno pustio u rad solarno stablo.

 

Solarno stablo nalazi se na gatu Vrulje na šibenskoj rivi, a opremljeno je klupom, rasvjetom, dva bežična priključka za punjenje mobitela i tableta, osam priključaka za žično punjenje mobitela i tableta, dok je napajanje električnom energijom omogućeno s četiri  fotonaponska panela. Solarno stablo ujedno predstavlja i WIFI zonu.

 

- Postavljanjem ovog solarnog stabla želja nam je promovirati obnovljive izvore energije u cilju ublažavanja klimatskih promjena, a ujedno i upotpuniti turističku ponudu grada na ovoj vrlo frekventnoj lokaciji, posebice u ljetnim mjesecima. Želja nam je da ovo solarno stablo bude na neki način simbol borbe protiv klimatskih promjena, te da i na ovaj način svečano obilježimo stupanje na snagu Pariškog sporazuma o klimi - izjavio je župan.

 

 

Solarno stablo nabavljeno je u okviru Projekta „Integracija učinaka klimatske varijabilnosti i promjena u integralno upravljanje obalnim područjima". Projekt se provodio u osam zemalja Mediterana (Alžir, Albanija, Crna Gora, Egipat, Hrvatska, Maroko, Tunis i Palestina), a financiran je iz Svjetskog fond za okoliš. Projekt su provodile 4 organizacije: Mediteranski Akcijski Plan - Programa Ujedinjenih naroda za okoliš iz Atene, Plavi Plan iz Nice, Globalno Partnerstvo za vode iz Atene i Centar za regionalne aktivnosti Programa prioritetnih akcija iz Splita.

 


U projektu je sudjelovala i Šibensko-kninska županija. U okviru projekta izrađen je “Plan integralnog upravljanja obalnim područjem Šibensko-kninske županije“, koji je proizišao iz međunarodnog Protokola o integralnom upravljanju obalnim područjem Mediterana. Plan integralnog upravljanja obalnim područjem jedan je od prvih planova takve vrste koji je izrađen po zahtjevima Protokola, a poseban je i po tome što se bavi prilagodbom na klimatsku varijabilnost i promjene u obalnom području. Župan je izrazio zadovoljstvo što je „ Plan integralnog upravljanja obalnim područjem Šibensko- kninske županije“ nedavno predstavljen na velikoj konferenciji o klimatskim promjenama u Maroku.

 

 

- Plan je utvrdio čitav niz mjera i prijedloga što bi se ubuduće trebalo raditi u prostoru da se ublaži neminovno djelovanje klimatskih promjena. Na prvoj sjednici Županijskog odbora utvrđeno je da postoji u visokoj fazi gotovosti nekoliko projekata adaptacije na klimatske promjene u gradu Vodicama i Šibeniku, koji su ujedno najugroženiji uslijed iznenadnih promjena vremenskih prilika - kazala je Željka Škaričić ravnateljica PAP/RAC.

 

- Međutim trenutno nema otvorenih natječaja za financiranje gradnje infrastrukture za prilagodbu na klimatske promjene, te je stoga nužno rezultate Plana integralnog upravljanja obalnim područjem prezentirati Ministarstvu graditeljstva i prostornog uređenja, Ministarstvu zaštite okoliša i energetike te Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova Europske unije kako bi u svoje operativne programe uvrstili upravo financiranje infrastrukture potrebne za prilagodbu na klimatske promjene - istaknuo je župan Pauk
 

Iz kategorije: Vijesti