Datum objave: 18. Studeni 2016

Prominski sir povučen iz prodaje jer je u njemu otkrivena opasna bakterija

Diana Ferić
Diana Ferić

Ministarstvo poljoprivrede izvijestilo je potrošače da se iz prodaje povlači Prominski sir zbog bakterije koja je pronađena prilikom inspekcije, a koja uzrokuje listeriozu.
'Ministarstvo poljoprivrede obavještava potrošače o opozivu proizvoda PROMINSKI SIR (tvrdi punomasni sir) kod kojeg je utvrđena bakterija Listeria monocytogenes. Riječ je o tvrtki koja je registrirana u Pakovom Selu. Vlasnik je Karlo Parać,a tvrtku zastupa Paško Šupe.


U sklopu godišnjeg Plana monitoringa hrane 7. studenog 2016. godine provedena je službena kontrola veteri životinjskog podrijetla narske inspekcije u objektu za proizvodnju hrane životinjskog podrijetla, subjekta KRUŠKA j.d.o.o., Pakovo Selo. Prema analitičkom izvješću zaprimljenog dana 18.11.2016. godine od strane Hrvatskog veterinarskog instituta, Veterinarskog zavoda Split, u proizvodu PROMINSKI SIR (tvrdi punomasni sir), proizvedenog 07.11.2016. godine s rokom trajanja 02.11.2017. godine, utvrđena je Listeria monocytogenes.

 

Predmetni proizvod nije u skladu s Uredbom Komisije (EZ) br. 2073/2005 od 15. studenoga 2005. o mikrobiološkim kriterijima za hranu.'
Inače, listerioza je zarazna bolest koja može rezultirati probavnim tegobama, preranim porodom i pobačajem u trudnoći, kao i zahvaćanjem središnjeg živčanog sustava, te upalom očne jabučice, priopćeno je.
 

Iz kategorije: Vijesti