Datum objave: 17. Studeni 2016

Akademik Vladimir Paar među šibenskim gimnazijalcima: Kakva bi trebala kurikularna reforma?

Diana Ferić
Diana Ferić

Polaznici šibenske gimnazije „Antuna Vrančića“ i njihovi profesori imali su danas privilegij da od akademika Vladimira Paara doznaju sve što ih je zanimalo o znanosti i ulozi znanosti u kurikularnoj reformi reformi. Dvorana u Gimnaziji bila je doslovno premala da primi sve koji su se željeli tako susresti s akademikom Paarom.

 

„Mi imamo praksu da svake godine učenicima dovodimo nekog od uvaženih znanstvenika kako bi im i tako približili znanost kao takvu, ali i sve to povezali s praksom. Željeli smo da svih oko 3000 učenika Gimnazije bude na tom predavanju, ali imamo problem sa sportskom dvoranom u kojoj je poremećena statika pa je ne možemo u tom smislu koristiti“, kazao nam je Josip Paić“,, ravnatelj šibenske gimnazije.

 

 

Poznato je da je akademik Paar oštri kritičar modela kurikularne reforme koju je počeo sastavljati tim na čelu s  Borislavom Jokićem, a u ekspertnom timu nije bilo profesora i nastavnika iz područja matematike, fizike, kemije, biologije geologije, koji sačinjavaju znanstvene discipline „science“.

 

 

Gimnazijalci su mu postavljali različita pitanja od astronomije i čiste znanosti od sadašnjeg modela školovanja.
Vladimir Paar je jedan od najistaknutijih hrvatskih znanstvenika. Objavio je 493 znanstvena i stručna rada, autor je i urednik 21 knjige te niza udžbenika i gimnazijskog programa fizike. Usavršavao se i boravio u inozemstvu kao gostujući profesor i znanstvenik na nekoliko desetaka uglednih sveučilišta i instituta u Njemačkoj, SAD-u, Danskoj, Nizozemskoj i Francuskoj. 

Iz kategorije: Vijesti