Datum objave: 17. Studeni 2016

Prve naznake ptičje gripe u Hrvatskoj: Pronađeno nekoliko uginulih labudova

Šibenik News
Šibenik News

Sva sila nevolje srušila se ovih dana na Ministarstvo poljoprivrede. Tek što su prije dva dana upozorili na mogućnost pojave ptičje gripe i izdali upozorenje o načinu držanja peradi, veterinarska inspekcija pronašla je nekoliko uginulih labudova na rukavcu rijeke Drave kod Bijelog Brda, a uzorci su dostavljeni Veterinarskom zavodu u Vinkovcima.

 

Slijedom navedenog, a obzirom na opravdanu sumnju da se radi o visokopatogenoj influenci ptica Ministarstvo poljoprivrede radi mjera predostrožnosti zabranilo je držanje peradi na otvorenom na gospodarstvima za naselja Aljmaš, Bijelo Brdo i Dalj u Općini Erdut, te naselje Kopačevo u Općini Bilje u Slavoniji.

 

Mjera se odnose na svu perad: kokoši, pure, guske, patke i druge ptice koje se uzgajaju ili drže radi proizvodnje mesa, rasplodnih ili konzumnih jaja i drugih proizvoda, te divlje ptice za uzgoj i rasplod.

 

Influenca ptica je vrlo zarazna virusna bolest peradi i drugih ptica, a infekcija se širi preko iscjetka dišnog trakta, izmetom ili lešinama uginulih ptica. Izmet oboljele ptice sadrži visoku koncentraciju virusa, pa se njime može kontaminirati voda, oprema, krma, stelja, prijevozna sredstva, sve što dođe u kontakt s takvim izmetom, tako da je mogućnost horizontalnog prijenosa velika.


Stoga Ministarstvo poljoprivrede poziva sve vlasnike peradi da se drže ovih odluka kako bi spriječili moguće daljnje širenja infekcije.

 

- Napominjemo da se radi soju virusa koji nikad nije uzrokovao bolest kod ljudi, stoga zdravlje ljudi nije ugroženo - naglašavaju iz Ministarstva.

Iz kategorije: Vijesti